Gesprekken over hereniging Cyprus van start

Op Cyprus hebben Grieks- en Turks-Cyprioten vandaag opnieuw directe onderhandelingen aangeknoopt met het oog op een hereniging van Cyprus. Ook de nieuwe VN-vertegenwoordiger op Cyprus, de voormalige Australische minister van Buitenlandse Zaken Alexander Downer, neemt aan de onderhandelingen deel.

Federatie
De Grieks-Cypriotische president Dimitris Christofias en de Turks-Cypriotische leider Mehmet Ali Talat voerden de voorbije maanden voorbereidende gesprekken. Beide partijen streven naar een federatie van het Turkse noorden van Cyprus en het Griekse zuiden. De gesprekken zouden verscheidene maanden duren.

Gescheiden sinds 1974
Cyprus is in twee delen verdeeld sinds 1974, toen Turkije het noorden van het eiland binnenviel als represaille tegen een door nationalistische Grieks-Cyprioten opgezette, en door Athene gesteunde, staatsgreep om het land aan te hechten bij Griekenland. De (zuidelijke) Republiek Cyprus is internationaal erkend en sinds 1 mei 2004 lid van de Europese Unie. De Turkse republiek Noord-Cyprus wordt enkel officieel erkend door Turkije. De voorbije jaren zijn al talrijke pogingen tot hereniging mislukt. (dpa/eb)