Gesprekken in Brussel brengen Turkije en EU geen stap dichter bij elkaar

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en de Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn schudden elkaar de hand. De Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini kijkt intussen toe.
EPA De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu en de Eurocommissaris voor Uitbreiding Johannes Hahn schudden elkaar de hand. De Europese minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini kijkt intussen toe.
Vertegenwoordigers van Turkije en de Europese Unie hebben vandaag voor het eerst sinds lang officiële gesprekken gehad over hun samenwerkingsverband, maar die brachten de twee geen stap dichter bij elkaar. "De wil van de Turken om tot de EU toe te treden moet gestaafd worden door hervormingen", klonk het na afloop in Brussel.

Turkije is al meer dan twintig jaar kandidaat-lidstaat voor de Europese Unie. Maar de toetredingsgesprekken zitten al jaren in het slop omdat Turkije niet aan de criteria voldoet en er volgens de EU sinds de mislukte staatsgreep in 2016 steeds verder van afwijkt. Het gaat dan onder meer over de rechtstaat, burgerrechten en persvrijheid.

"We hebben onze grote bezorgdheid over de situatie rond de rechtstaat en de mensenrechten in Turkije herhaald", zei Federica Mogherini als Europese minister van Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid. "We zijn ons zeer goed bewust van de littekens die de mislukte staatsgreep heeft achtergelaten en we erkennen de serieuze bezorgdheden rond veiligheid die Turkije heeft. Maar we zien ook dat de noodtoestand (die Turkije vorig jaar opgeheven heeft; nvdr) nu achter ons ligt en we hopen dat alle maatregelen die daarmee gepaard gingen ook snel tot het verleden zullen behoren." 

“Uitspraken zijn onaanvaardbaar”
De Europese Unie maakt zich onder meer zorgen over een aantal gerechtelijke hervormingen, de krimpende persvrijheid en de beperkte ruimte voor demonstraties of vrije meningsuiting. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu verwierp die kritiek. "De Turkse justitie is onafhankelijk", klonk het. Hij noemde de uitspraken van Mogherini "onaanvaardbaar". Turkije wil wel nog altijd tot de EU toetreden, voegde hij er fijntjes aan toe. 

De laatste vergadering van de zogenaamde Associatieraad EU-Turkije dateerde al van mei 2015. Het format bestaat al sinds 1963 en moet de samenwerking tussen beide partners bevorderen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Benny Van den broeck

  Een land als Griekenland en Bulgarije in europese unie zit kan Turkije ook in europese unie gaan behalve met dit perdolan aan de macht is het wel heel moeilijk..

 • Guy Soetewey

  Hopelijk duurt dat nog jaren en verwaterd dit project zo snel mogelijk

 • Kelly Verlinden

  Goed zo, Turkije heeft niets te zoeken in Europa, al zeker niet na zijn uitspraken van vandaag.

 • jef Joossens

  Wat ik niet begrijp is dat ze daar zelfs nog over durven praten. Zijn die van de Europese Unie niet verlegen? De bevolking wil dit niet maar ze blijven maar proberen uit eigenbelang.

 • pascal devillé

  Turkije is geen europees land en mag niet toetreden tot de EU.Maar de EU leiders denken zelf ook nog altijd dat dit goed is.Ze denken dat de europese economische markt nog groter moet worden.Dat is misschien goed voor de multinationals maar niet voor de kwaliteit van het leven van de gewone mensen hier in europa.