Gesprek president Macron met Saudische kroonprins gelekt: “Ik maak me zorgen”

VTM NIEUWS
Tijdens de G20-top in Buenos Aires waren alle ogen gericht op de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman en zijn rol in de moord op journalist Jamal Khashoggi. De Franse president Emmanuel Macron sprak hem erover aan in de wandelgangen, zoals te zien is op deze gelekte videobeelden. Wie hun gesprek filmde, is niet duidelijk.

“Ik maak me zorgen, ik heb het je al gezegd. Ik ben erg bezorgd. Je luistert nooit naar mij en ik heb het je al gezegd”, zegt Macron tegen de kroonprins. “Nee, natuurlijk luister ik wel, uiteraard”, antwoordt Mohammed bin Salman.

Geheim rapport CIA

Ondertussen blijkt uit een geheim rapport van de CIA dat de Saudische kroonprins voor en na de moord op journalist Jamal Khashoggi minstens elf berichten gestuurd heeft naar de adviseur die het team zou hebben aangestuurd dat de journalist om het leven bracht, meldt The Wall Street Journal. De inhoud van de berichten is niet bekend.

De CIA concludeert in het rapport dat het waarschijnlijk is dat Bin Salman betrokken was in de moord in het consulaat in Turkije, maar erkent dat er geen rechtstreeks bewijs is dat hij de opdrachtgever is. President Donald Trump had eerder al verklaard dat de inlichtingendienst “niets met absolute zekerheid” had gevonden. Volgens sommigen spaart Trump de kroonprins uit strategisch belang.

Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo weigerde commentaar te geven op het gelekte CIA-rapport. In een interview met CNN herhaalde hij wel dat “er geen rechtstreeks bewijs is dat hem (prins Bin Salman, red.) aan de moord op Jamal Khashoggi linkt”. Pompeo zegt dat hij “elk stuk inlichtingen in het bezit van de Amerikaanse overheid” heeft gelezen.

Uitlevert

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan eist intussen dat Saoedi-Arabië de verdachten voor de moord op journalist Jamal Khashoggi in Istanbul uitlevert aan Turkije. Erdogan heeft al gezegd dat hij geen vertrouwen heeft in het Saoedische gerecht. Volgens de Turkse president heeft alleen de Canadese premier Justin Trudeau het onderwerp aangesneden tijdens de G20 in Buenos Aires. De uitleg van de Saoedische kroonprins over de rol van zijn land in de zaak-Khashoggi was “moeilijk te geloven”, aldus Erdogan. 




55 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gina duribreux

  ges^reken met moordenaar dat kan schaamteloos is dit Europa dat bevolking wil Europa barst met zo mensen als leiders

 • Frank De Rycke

  Tjah Macron ...die kerel lacht je gewoonweg uit en jij weet de ware reden net zoals jij dit met de Europese bevolking doet , chanteren maar die kerel zijn wapen (olie) is toch het grootst , je hangt aan zijn lippen !!

 • Steven Peeters

  Tja, mensen openlijk laten vermoorden is geen problem voor Verhofstadt of Macron. Maar die stoute Orban, die moeten we wel aanpakken en Italie ook.

 • jos beverke

  Toch eigenaardig die Franse presidenten.Ze maken reclame tijdens de verkiezingen dat ze dit en dat zullen doen voor de bevolking en eens aan de macht denken ze nog altijd de grote wijze man te moeten uithangen op internationaal vlak!Van Macron zijn beloofde horizontale politiek is nog niet veel in huis gekomen!

 • Jon Carrago

  Die staat Macron gewoon uit te lachen