Gesjoemel met scharrelkwarteleieren in Nederland

Stockbeeld
Thinkstock Stockbeeld
De Nederlandse eiergroothandel Eicom heeft gefraudeerd met de herkomst van kwarteleieren, meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier op basis van een gezamenlijk onderzoek met televisieprogramma Keuringsdienst van Waarde.

Op de verpakking van de kwarteleieren staat dat ze in Nederland zijn geproduceerd, terwijl ze afkomstig zijn uit Frankrijk. Daarnaast meldt de verpakking dat het om scharrelkwarteleieren gaat, maar de eieren blijken afkomstig van kwartels die in legbatterijen worden gehouden.

Henk van Hamersveld, directeur bij Eicom in Barneveld, bevestigt dat het "niet goed is gegaan". Volgens hem ontstond het probleem toen het hok met kwartels van zijn leverancier eind vorig jaar afbrandde. "Het lukte toen niet om snel een ander hok te vinden door de fipronilcrisis. Toen zei mijn kwartelboer: ik kan wel zolang kwartels en kwarteleieren uit Frankrijk halen. Het was een drukke tijd vlak voor de kerst en ik dacht: het zal wel van korte duur zijn. Dus ik zei: regel het maar", aldus de directeur.

Het is echter nog steeds niet gelukt om een nieuw hok neer te zetten. Daardoor komen de kwarteleieren nog steeds uit Franse legbatterijen. "Ik hoop dat het na de Pasen lukt, daarvoor gaat niet meer lukken."

Kwartels vs. kippen

Wakker Dier kocht eind vorig jaar bij zes vestigingen van supermarktketen Jumbo tien verpakkingen kwarteleieren van Eicom. Deze zijn getest door het Duitse laboratorium Agroisolab. Geen enkel ei bleek afkomstig uit Nederland, aldus de dierenwelzijnsorganisatie.

In Europa worden ongeveer 140 miljoen kwartels gehouden voor hun eieren en vlees. In tegenstelling tot  kippen zijn legbatterijen voor kwartels nog steeds toegestaan. Kwarteleitjes hebben, eveneens in tegenstelling tot kippeneieren, geen code op het ei geprint waar de herkomst en het houderijsysteem uit kan worden afgeleid.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Een kip kan je vrijlaten, maar een kwartel niet. Dat is een heel andere situatie. Ik koop hier op het Franse platteland geen kwarteleieren want je hebt er niks aan. Veel pellen maar de smaak is net hetzelfde als een kippenei. 't Is gewoon iets om er op een etentje mee uit te pakken. Na veel pellen!

 • gilbert dejonghe

  Zonder gesjoemel kan men niet rijk worden .Zowel bij de grote en rijke waar het meer gebeurd maar ook bij de kleine .

 • kamiel Beke

  In ieder land is er gesjoemel met voedsel, misschien eerst eens beginnen met in wat er niet gesjoemeld word, zal rap gedaan zijn.

 • lut vanhyfte

  Stop massaal met het eten van de eitjes van deze legbatterijvogels, ze zijn trekvogels, hun kuikens kunnen na 2 dagen al vliegen, hartverscheurend wilde dieren in zo'n kooitje te zien lijden.