Geruchten over mogelijke sluitingen bij Renault zetten Franse regering op achterste poten

Beeld ter illustratie.
Photo News Beeld ter illustratie.
Autoconstructeur Renault zou zeker vier productiesites in thuisland Frankrijk willen sluiten. Dat bericht het satirische weekblad Le Canard Enchaîné, tot grote ongerustheid bij vakbonden en politiek. Het bedrijf kreeg net 5 miljard euro aan overheidsgaranties om de coronacrisis te boven te komen.

Volgens Le Canard Enchaîné zou Renault vier sites willen sluiten, waaronder die in Flins bij Parijs. Flins is de grootste Renault-site op het Franse vasteland en stelt meer dan 2.600 mensen tewerk. Het bedrijf zelf heeft voorlopig nog niet gereageerd op de berichten, wat de ongerustheid bij de vakbonden alleen maar aanwakkert. "Het nieuws is niet officieel ontkend, dus we bevinden ons in een situatie van onzekerheid", zei vakbondsvertegenwoordiger Frederic Gehan aan televisiezender BFMTV. 

Volgens Philippe Martinez, secretaris-generaal bij de op één na grootste vakbond CGT, zou een reorganisatie van die aard alvast "ondenkbaar" zijn in de huidige gezondheidscrisis. Renault kreeg zopas 5 miljard euro aan overheidsgaranties om de gevolgen van de coronacrisis te dragen. "Als dat geld gebruikt wordt voor een herstructurering, dan hebben we een groot probleem", aldus Martinez. 

Coronasteun

De Franse premier Edouard Philippe liet al weten dat de regering "onvermurwbaar" zal zijn als het gaat om het behoud van de productiesites van Renault in Frankrijk. Volgens de leider van de Franse Communistische Partij Fabien Roussel moet de regering haar coronasteun aan het bedrijf terugeisen als de autobouwer de geruchten niet gauw ontkent.

Renault zit al langer in zwaar weer. Vorig jaar dook het bedrijf voor het eerst in tien jaar in de rode cijfers nadat intussen ex-topman Carolos Ghosn eind 2018 werd gearresteerd in Japan op verdenking van misbruik van vennootschapsgoederen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • cor vermonden

  Die vijf miljard gaan ze in een ander goedkoop Europees land investeren in een nieuw productiesite voor de versleten en niet aan de moderne vereiste normen sites in eigen land, net als bij ons meer dan twintig jaar geleden.

 • Jules Vermeers

  Alles naar China je zult het zien net als dat andere super dure merk en hier iedereen aan de dop.

 • Walter Van Criekinge

  Fabrieken zijn er nu eenmaal om winst te genereren en niet om werk te creëren, iets wat sommige mensen blijkbaar nog steeds niet beseffen. Wij gaan toch ook werken om te verdienen en niet om de baas te plezieren.

 • marc Deglin

  dank zij de EU , de fabrieken zijn verhuisd naar Marocco. Nu dat de bedrijven weg zijn uit europa, wie heeft dan de eu-pipo's nog nodig ?

 • Danny Govaerts

  Grote bonussen voor de ceo en ontslag voor de arbeiders. De oplossing om weer winst te maken. Zo laten de bedrijven weer zien dat ze enkel uit zijn op poen pakken. De werkgelegenheid is maar een lapmiddel om tot bij de belasting pot te geraken om eens goed te graaien. Heel het bestuur dat met zulke plannen rond lopen ontslaan en de mogelijkheid om nog een directie functie te bekleden ontnemen voor een tijd.