Gerry Conlon, de 'echte' Daniel Day Lewis uit 'In the name of the father', overleden

GETTY
Gerry Conlon, één van de zogenaamde 'Guildford Four', is vandaag na een slepende ziekte op 60-jarige leeftijd overleden. Zijn lot, jarenlang onschuldig in de gevangenis, werd in filmvorm gegoten in 'In the name of the Father' (1993), met Daniel Day-Lewis in de rol van Conlon. De Guildford Four zijn/waren vier Noord-Ieren die schuldig werden bevonden aan een dodelijke bomaanslag in 1974 in een pub in het Zuid-Engelse Guildford - vijf doden - en tot levenslang werden veroordeeld.

De in Belfast geboren Conlon bracht vijftien jaar in de cel door. In 1989 werd zijn vonnis nietig verklaard omdat het bewijsmateriaal dat hen de cel had ingebracht hoogst twijfelachtig bleek. Nog eens vijftien jaar later, in 2005, bood de toenmalige Britse premier Tony Blair Conlon en de drie anderen zijn excuses aan voor de "grootste gerechtelijke dwaling" uit de Britse geschiedenis.

'In the name of the Father' was gebaseerd op de autobiografie van Conlon. De film won in 1994 de Gouden Beer voor de beste prent op het filmfestival van Berlijn.