Geredde bootvluchtelingen kapen vrachtschip voor Libische kust

archiefbeeld: bootvluchtelingen voor de Libische kust.
AFP archiefbeeld: bootvluchtelingen voor de Libische kust.
Migranten hebben de controle overgenomen over een cargoschip dat hen redde voor de kust van Libië. Het schip is nu op weg naar Malta. Dat delen de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini en de Maltese autoriteiten vandaag mee.

Kort nadat de migranten gered werden, veranderde het schip heel plots van koers. De 108 migranten zouden het vrachtschip Elhiblu 1 gekaapt hebben toen duidelijk werd dat het vaartuig hen terug naar Libië wilden brengen, dat melden Italiaanse media. Het laatste bericht dat ontvangen werd, was afkomstig van de kapitein die meldde dat het om een kaping ging. 

Volgens de Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, een fors tegenstander van illegale immigratie, maken de kapers geen schijn van kans om Italië binnen te geraken. “Dit zijn geen migranten in nood, dit zijn piraten. Ze zullen Italië enkel door een verrekijker zien”, reageerde hij. “Dit is een duidelijk geval van georganiseerde misdaad. Onze havens blijven gesloten”, klonk het nog.

Een woordvoerster van het Maltese leger bevestigt dat het schip gekaapt werd en zegt dat de koers van de Elhiblu 1 wordt opgevolgd. Ook in Malta zal het schip niet mogen aanmeren. Om zich voor te bereiden, laat het eiland alvast enkele zeetankers uitrukken die het schip moeten tegenhouden. 
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tom Cornelissen

  Dat lijkt wel een klein cargoschip.

 • HUGO VERLOT

  Beste middel om te stoppen is plicht om drenkelingen op te vangen af te schaffen voor bootvluchtelingen.

 • diane colman

  Geen reddingen meer op zee... hard maar noodzakelijke les … we kunnen toch niet gans Afrika opvangen.... Een politieker zei "we kunnen ze niet tegenhouden" waar dient de Europese Unie voor met al hun "bekwame vet betaalde leden". Een invasie moet je als oorlog beschouwen en ze terugdrijven naar eigen land … anders zal Europa er aan kapot gaan... de haat flakkert op dat voel je...

 • Patrick De Clercq

  Eens in Europa zal de rode loper wel uitgerold worden voor hen.

 • DIRK VAN DESSEL

  Het Internationaal Zeerecht is streng qua "Piraterij". Consequent gewapend optreden tegen dergelijke terreur, ongeacht door wie gepleegd, geen compassie.