Gerecht onderzoekt of coronabesmetting in Oostenrijkse après-skibar bewust is verzwegen

In één populaire après-skibar in Ischgl raakten mogelijk duizenden Europeanen besmet. Het gerecht onderzoekt of het ski-oord te laks is omgesprongen met het virus.
Shutterstock In één populaire après-skibar in Ischgl raakten mogelijk duizenden Europeanen besmet. Het gerecht onderzoekt of het ski-oord te laks is omgesprongen met het virus.
Het Oostenrijkse ski-oord Ischgl, ook wel het Ibiza van de Alpen genoemd, krijgt steeds meer kritiek vanwege de manier waarop met het coronavirus is omgesprongen. Het lijkt er op dat de eerste infectie is verzwegen. Daardoor zijn honderden, en mogelijk duizenden Europeanen er besmet geraakt met het virus. Justitie in Tirol is een onderzoek begonnen.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Talrijke Europese toeristen, vooral veel Duitsers, hebben aanwijsbaar in Ischgl het coronavirus opgelopen. De Oostenrijkse justitie onderzoekt berichten in Duitse media dat al eind februari bleek dat een medewerker van een horecabedrijf positief testte op het virus. Dit werd niet bij de lokale gezondheidsautoriteiten gemeld.

In de eerste week van maart zijn daardoor mogelijk enorme aantallen vakantiegangers aangestoken zijn met het virus. Pas op 7 maart werd de eerste officiële infectie bekendgemaakt bij een Duitse barkeeper. Hij werkte in de populaire après-skibar Kitzloch.

Op 13 maart werden de gemeenten St. Anton am Arlberg en het Paznaun-dal (met de gemeenten Ischgl, Galtür, Kappl en See) geïsoleerd. In de dagen erna moesten alle skigebieden in Tirol sluiten, evenals de hotels. 

In deze bar gaf een Duitse barman het virus wellicht door aan honderden klanten.
AFP In deze bar gaf een Duitse barman het virus wellicht door aan honderden klanten.

Grote commerciële belangen

“Dit was geen eenvoudige beslissing”, zei provinciegouverneur Guenther Platter daarover. Er spelen immers grote commerciële belangen en de toeristische sector staat sterk in de regio. In het winterseizoen van 2018-2019 kwamen 6,2 miljoen bezoekers naar Tirol, die samen bijna 1,8 miljard euro uitgaven. 

Ondertussen kon het virus zich wel verder verspreiden in de provincie Tirol. Heel wat skiërs namen het virus nadien mee naar hun thuisland. In Denemarken en Noorwegen zijn honderden positieve gevallen gelinkt aan Tirol. Dat is mogelijk ook het geval in Zweden, IJsland, Duitsland en zelfs in Canada.

Op 19 maart werd de volledige provincie met alle 279 gemeenten en 750.000 inwoners in quarantaine geplaatst. Een vijfde van alle besmettingen in Oostenrijk situeren zich in Tirol. Afgelopen zondag waren er 626 gevallen van de ziekte Covid-19, op een totaal van 3.123 besmettingen in heel Oostenrijk. 

Lees ook:

Onze editorialist Jan Segers: “Niets dan lof voor Belgische aanpak” (+)

Corona houdt nog steeds 27.000 landgenoten in buitenland gegijzeld: “Mensen zijn boos op Belgen: ze gooien zelfs met stenen” (+)

Waarom Spanje zo hard getroffen wordt? Schuld van premier en boze vrouwen (+)
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • pieter arons

  Ze zouden beter China op de vingers tikken voor het te vroeg mededelen van het virus en het verbergen ervan

 • Frank Helmich

  Film is niet helemaal juist; La Folie Douce bevindt zich in Val Thorens en niet in Ischgl...

 • Geert Maes

  Sluit het rujkeluize skigebied voor een jaar of 4 ze zullen dat niet meer doen.

 • Filip Desmedt

  Lees , er spelen grote commerciële belangen , dus duidelijk , het geld in Oostenrijk was belangrijker dan mensen levens !! En dan gaat ons Ursula gaan verkondigen dat we in Europa moeten samenhangen !! Hier heb je het duidelijk bewijs hoe men geld boven levens zet !! Het zijn maar toeristen , ze komen uit een ander land , so what !! Dat is de mentaliteit , eerst geld , daarna zien we wel ....