Geraken reddingswerkers vandaag bij Julen (2)? Foto was voor politie het eerste bewijs dat peuter in put viel

EPA
Een foto van het Spaanse jongetje Julen (2), een week geleden gemaakt vlak voor zijn verdwijning in de bergen bij Málaga, heeft de Spaanse politie ervan overtuigd dat de peuter in een nabijgelegen put moest zijn gevallen. Reddingswerkers hopen de peuter vandaag te bereiken via een schacht die naast het 110 meter diepe en slechts 30 centimeter brede gat wordt gegraven.

Op de foto, in het bezit van de krant El Mundo, is te zien hoe Julen een zakje chips eet terwijl hij in een greppel zit vlakbij de 110 meter diepe put. Hij draagt een rood-marineblauw trainingspak en slofjes. Een familielid maakte het kiekje vorige week zondag omstreeks 14 uur bij het buitenhuisje in bergdorp Totalán dat Julens ouders aan het verbouwen zijn. 

Tekst gaat verder onder de tweet.

Houtvuurtje

Julens vader José was op dat moment bezig een vuurtje te stoken waarop hij een grote pan paella wilde bereiden. Moeder Vicky hield hun zoontje in de gaten. Tot haar telefoon overging en ze hem overliet aan de goede zorgen van haar echtgenoot. Die verloor Julen enkele seconden uit het oog toen hij zich concentreerde op het houtvuur.

Fatale seconden want toen de vader weer in de richting van zijn zoontje keek, zag hij hem een meter of tien verderop in de aarde verdwijnen. Geschokt rende José naar de bewuste plek, waar hij tot zijn ontsteltenis constateerde dat er beweging zat in de grote steen die de put had afgedekt. Daardoor was het gat vrij komen te liggen waarin zijn zoontje was verdwenen. 

Deze reconstructie van het drama maakte de guardia civil volgens El Mundo op basis van de verklaringen van Julens ouders en familieleden. Zij toonden de foto van de peuter als bewijs dat hij vlakbij de put zat. Verklaringen die later werden bevestigd door de vondst van het zakje chips in de put, te zien op camerabeelden, en haren van de peuter. 

Julens vader hoorde zijn zoontje zondagmiddag een tijdje huilen maar sindsdien werden geen geluiden meer opgevangen van het ventje. De hoop om hem levend terug te vinden, wordt met de dag minder. 

Julens vader José tijdens zijn eerste media-optreden, woensdag, waarbij hij alle reddingswerkers bedankte.
Screenshot ABC.es Julens vader José tijdens zijn eerste media-optreden, woensdag, waarbij hij alle reddingswerkers bedankte.

Vertraging

Reddingswerkers begonnen gisteren met het boren van een ongeveer 70 meter diepe schacht die parallel loopt aan de put. Zo hopen ze bij het ventje te komen, dat zich op die diepte onder een compacte massa van aarde en stenen zou bevinden.  

Omstreeks 7 uur vandaag hadden de grondboren zo'n 33 meter van de schacht uitgegraven. De graafwerkzaamheden liepen afgelopen nacht vertraging op door de aanwezigheid van een groot stuk rots. Regen en verzakkingen in het terrein - waarvan de ondergrond niet in kaart is gebracht vanwege de spoedeisendheid van de reddingsactie - veroorzaakten eerder ook al vertraging. 

De plek bij het bergdorp Totalán waar de tunnel wordt gegraven die toegang moet geven tot de put waarin Julen precies een week geleden verdween.
REUTERS De plek bij het bergdorp Totalán waar de tunnel wordt gegraven die toegang moet geven tot de put waarin Julen precies een week geleden verdween.
Een stuk rots van hetzelfde materiaal (leisteen) als de steen die de put afdekte waar Julen in viel.
REUTERS Een stuk rots van hetzelfde materiaal (leisteen) als de steen die de put afdekte waar Julen in viel.
Boren die gebruikt worden voor het graven van de tunnel naar de verdwenen peuter.
REUTERS Boren die gebruikt worden voor het graven van de tunnel naar de verdwenen peuter.
Julens vader José (r) en moeder Vicky (l) met een Spaanse politieman bij de plek waar hun zoontje verdween.
Screenshot YouTube Julens vader José (r) en moeder Vicky (l) met een Spaanse politieman bij de plek waar hun zoontje verdween.15 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Franky Puystjens

  Tarik heeft gelijk. Het in een kuil slijk en steenafval vastgeklemd zittende meisje Omayra Sanchez verdronk voor de ogen van de camera's van de wereldpers op 16 november 1985, en nu lukt het ons niet om een jongetje uit een 100 meter diepe put te halen... Maar we kunnen wél sondes op Mars brengen, atomen splitsen, onze telefoons laten communiceren met satellieten om op de méter na te weten waar we ons bevinden, virussen maken als oorlogsvoeringsmiddel,... Toch wel een droevige vaststelling!

 • Froukje Post

  Een soort super zand en steen zuiger of zo en dan de hele berg op zuigen maar ja dat bestaat niet.

 • Gunther Abers

  Tarik heeft gelijk. Julllie hebben hem verkeerd begrepen. Preventief Miljarden en miljarden investeren om mensen te doden. Maar met een paar miljard daarvan zouden ze allang systemen ontwikkeld om in deze weliswaar uitzonderlijke situaties vlugger tot een redding te komen. Maar ja dat brengt niet op he

 • Mieke Vhuyst

  Tarik, een beetje respect mag wel. Hier zijn zware kosten gemaakt gepaard met enorm veel inzet.. net als in die Thaise grot. Technologie blijft natuurlijk beperkt, het is geen magie...

 • Luc Desmet

  Tarik, dit is en blijft een spijtig ongeval. Het leger kan dit niet oplossen. Niet voor elke ramp is een oplossing die snel genoeg werkt hoe erg ook. Je kritiek ivm wapens snap ik zeker. Maar staat hier los van.