Geradicaliseerde veteraan opgepakt na plannen van bomaanslag in Californië

Illustratiefoto.
REUTERS Illustratiefoto.
Een Amerikaanse oorlogsveteraan, die als infanterist diende in Afghanistan, is gearresteerd omdat hij volgens het Openbaar Ministerie bomaanslagen wilde plegen met de bedoeling “veel slachtoffers” te maken. Hij had verschillende doelen op het oog in het zuiden van Californië. 

De FBI hield de 26-jarige Mark Steven Domingo al enkele weken in de gaten. De veteraan zou zich hebben bekeerd tot de islam en raakte geradicaliseerd. 

In gesprekken met een undercoveragent van de FBI zou hij verklaard hebben dat hij van plan was om een martelaar te worden voor zijn religie, zegt het parket in een persbericht. Op die manier wilde hij wraak nemen voor de aanslagen op de twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch, waarbij vorige maand vijftig mensen werden doodgeschoten. 

“Maximaal aantal doden”

De twintiger zou onder andere Joden, politieagenten en kerken hebben geviseerd. Ook overwoog de man om een aanslag te plegen op een bijeenkomst van blanke nationalisten met nazisympathieën in Long Beach en de pier van Santa Monica.

Hij had materiaal, waaronder spijkers, gekocht om een bom te fabriceren die op afstand tot ontploffing gebracht kon worden. De FBI vond het tijd in te grijpen om uitvoering van de plannen te voorkomen.

“Het onderzoek heeft een eind gemaakt aan een zeer serieuze dreiging door een getrainde militair met oorlogservaring. Hij liet bij herhaling weten het maximale aantal doden te willen veroorzaken”, zei officier van justitie Nick Hanna. 
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.