Ga naar de mobiele website
^ Top

Geradicaliseerde man gedood bij aanval op Parijse luchthaven

AFP
Op de luchthaven van Parijs-Orly is vanochtend een man doodgeschoten toen hij het geweer van een soldaat afnam en ermee wegvluchtte. Dat bericht het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. De dader, een geradicaliseerde man, heeft eerder op de dag ook een agent neergeschoten tijdens een autocontrole.

Volgens de woordvoerder van het Franse ministerie voor Binnenlandse Zaken ging het om een 'armzalig geklede man'. "Rond 8.30 uur greep de man het wapen van een militair en vluchtte daarna een winkel in de commerciële zone in. Daar werd hij door de veiligheidsdiensten doodgeschoten", aldus Pierre-Henry Brandet.

Gijzeling
Volgens een ooggetuige viel de dader een groepje van drie militairen aan. Hij greep het wapen van een van hen, een vrouw, en hield haar zelfs even gegijzeld. "Hij greep haar bij de nek en bedreigde intussen de andere twee met haar wapen", vertelt de man aan Le Figaro. "Het zag er erg serieus uit, dus zijn we weggelopen. Toen we op de trap waren, hoorden we schoten." De Franse minister van defensie bevestigt dat verhaal: "De man probeerde haar wapen af te pakken, maar de vrouw liet niet los", zo verklaarde Jean-Yves Le Drian.

Geen explosieven
De federale politie bevestigt op Twitter dat er nu een politie-operatie aan de gang is op de luchthaven. De luchthaven, de tweede grootste van Parijs, werd volledig ontruimd; het gaat in totaal om zo'n 3.000 mensen. "De ontmijningsdienst is aanwezig om te bepalen of de man een bomgordel droeg", aldus Brandet nog. Intussen is ontmijningsactie afgelopen; er werden geen explosieven teruggevonden. Het westelijke deel van de luchthaven werd intussen ook heropend.

Op de luchthaven raakte niemand gewond. De drie militairen die aanwezig waren toen de man zijn aanval pleegde, waren wel in shock en werden opgevangen door de hulpdiensten.

De man op de foto greep het wapen van een militair en werd daarna doodgeschoten in de luchthaven van Orly.
AFP De man op de foto greep het wapen van een militair en werd daarna doodgeschoten in de luchthaven van Orly.

Dader

De dader is een geradicaliseerde moslim die op een lijst van mogelijk gevaarlijke individuen stond. Dat werd bevestigd door het ministerie van Binnenlandse zaken. Volgens Le Figaro had de man de Franse nationaliteit. Hij zou geboren zijn in 1978. Hij stond gekend om drugsgerelateerde feiten en werd gevolgd door het gerecht omdat hij ervan werd verdacht geradicaliseerd te zijn in de gevangenis. De politie verloor hem om een nog onbekende reden later uit het oog. De man had ook geen vaste verblijfplaats in Frankrijk.

Het federaal parket, afdeling anti-terrorisme, neemt het onderzoek naar de schietpartij op de luchthaven in handen. De vader en broer van de dader werden vanmiddag opgepakt. Dat is standaardprocedure bij dergelijk onderzoek.

Agent neergeschoten

Intussen raakte ook bekend dat de dader eerder vandaag een politieagent neerschoot tijdens een wegcontrole ten noorden van Parijs, in de voorstad Stains. Dat meldt het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. Het incident gebeurde vanmorgen vroeg even voor 7 uur toen drie agenten een voertuig wilden controleren. De bestuurder haalde eerst zijn identiteitspapieren boven en meteen daarna een wapen. De dader schoot daarmee op de politieagenten. Een van hen liep lichte verwondingen op.

De dader vluchtte daarna weg in een Renault Clio, meldt de Franse nieuwszender BFM. Die wagen werd teruggevonden in de gemeente Val de Marne, waar hij dan een andere auto stal. Die werd op zijn beurt teruggevonden op de parking van de luchthaven in Orly. De minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux heeft intussen bevestigd dat het om een en dezelfde man gaat.

AFP

Meerdere schoten

Volgens een getuige gaat het om de zuidelijke terminal van de luchthaven. "Ik hoorde twee of drie schoten", aldus de taxichauffeur aan RTL. Hij vertelt ook dat de passagiers die reeds op een vliegtuig zaten het toestel niet mogen verlaten, en dat de terminal volledig afgesloten is. De 13 vluchtten die op het punt stonden te vertrekken, konden rond 12.00 uur beginnen ontschepen.

Een andere getuige heeft het over "drie of vier schoten", waarna er paniek ontstond. "Agenten, militairen, medewerkers... Iedereen liep alle richtingen uit." Volgens de man vertelde een veiligheidsagent dat het incident plaatsvond aan de gates van Turkish Airlines, maar dat is niet bevestigd.

AFP
REUTERS

Luchtruim afgesloten

De weg naar de luchthaven werd volledig afgesloten. Op beelden was te zien hoe passagiers te voet met hun koffers over de weg lopen. Ook het luchtruim werd volledig gesloten. Op Twitter werd aan passagiers gevraagd om niet naar de luchthaven te komen. Het vliegverkeer ondervindt zware hinder, en dat zal waarschijnlijk nog de hele dag duren.

Intussen werd een deel van de luchthaven weer heropend, maar de zuidelijke terminal blijft waarschijnlijk de hele dag dicht. De luchthaven roept op om pas naar Orly te komen als je zeker bent dat je vlucht zal vertrekken.

Er werden crisiscentra opgezet op de luchthavens van Orly en Charles de Gaulle, waar enkele vluchten naar werden omgeleid. De diensten daar vangen de gestrande passagiers op.

Geen invloed voor Zaventem
De gebeurtenissen in de luchthaven van Orly hebben geen invloed op het luchtverkeer in Brussels Airport. Dat meldt woordvoerster Florence Muls. Er is "niks bijzonders" te melden wat betreft het verkeer op Brussels Airport ten gevolge van de gebeurtenissen, aldus Muls.

Vanop de luchthaven van Charleroi stond geen enkele vlucht gepland naar Paris-Orly, zo staat op de website van BSCA.

AP

President Hollande heeft intussen de moed van de militairenen de agenten geëerd "tegenover een zeer gevaarlijk individu."

REUTERS
Meer over38 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Anoni Mouse

  Drie soldaten aanvallen... daar moet je idd gestoord voor zijn... Maar om er dan weer de islam bij te sleuren is echt flauw. Koren op de molen voor rechts.

 • Guy Soetewey

  Proficiat voor optreden van militairen. Kort en bondig

 • franky g

  Weer het bewijs dat je dit soort personen beter een spuitje geeft. Ze gaan toch niet van gedacht veranderen, integendeel, ze steken anderen nog aan met hun onnozele ideologie!

 • Andre DM

  Zijn allemaal bekende bij het gerecht , allemaal vrij en vrolijk rondlopen , maar een hardt werkende burger die nemen ze alles af als hij nog maar een kleine fout begaat dat is het verschil

 • Johnny Verhoeven

  En de linkse rakkers blijven ze maar binnen laten met cadeautjes en bepamperingen

Meld een bug