Gepensioneerde man plant bloemen in park, stad dreigt met boete van 5.000 euro

Illustratiebeeld
Getty Images Illustratiebeeld
Hij beplantte een perk in een park in de Duitse deelstaat Saksen-Anhalt. Maar het initiatief van de 75-jarige Hans-Jürgen Scholz werd door de groendienst van Halberstadt niet geapprecieerd. De lokale autoriteiten dreigden met een boete van 5.000 euro.

“Het proces-verbaal heeft me diep geraakt”, verklaarde de verbouwereerde man aan Bild. “Ik beplant en verzorg dit perkje al jaren op eigen kosten samen met enkele vrijwilligers. Tot nu toe is daar nooit bezwaar tegen gemaakt.”

Vorig jaar werden bijvoorbeeld begonia’s aangeplant. Dit jaar fleurden 300 viooltjes het stadspark op. Scholz plantte ze in het voorjaar in een grote cirkel aan.

Maar in plaats van de gepensioneerde te bedanken voor zijn vrijwillige inspanningen, stuurde de stad hem een ​​officiële brief met de mededeling dat hij een boete van 5.000 euro riskeerde.

De brief kwam zonder enige verwittiging en zonder eerst met hem te overleggen, zei Scholz. Nadat hij zijn beklag had gedaan, ontving de man een nieuw schrijven waarin de autoriteiten verklaarden af te zien van een geldboete. Maar de stad blijft voor de rest onvermurwbaar. “De heer Scholz heeft de regels geschonden volgens dewelke het niet is toegestaan om de perken te betreden of te beschadigen”, aldus vervangend burgemeester Timo Günther.

De groendienst verving de viooltjes ondertussen door bieslook, maar dat werd geen succes. Hun stengels buigen door. Het perkje ligt er troosteloos bij.
46 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Melissa Nevejans

  Omg dit is zo mooi En ze hadden hem dan al veel eerder moeten stoppen!! Dit is gewoon uit zijn op geld. Ze zouden zich beter is richten op slechte dingen! En ok is gemeente grond, maar dit is niet op 1 dag aangelegd hè Ppfff ongelooflijk de maatschappij is echt om zeep

 • chris Haesevoets

  pfff dan wil een mens de buurt opfrissen en dan wordt die op de vingers getikt!

 • Gerard Braeckmans

  Als iedereen zijn zin kon doen kan je er ook een voetbalveld van maken. Het is van de stad, van de gemeenschap en zo is het.

 • Sjonny Martero

  Beschadigen? Welke pennekijkers beginnen er aan om dergelijke initiatieven te bestraffen. Zo zie je maar. Klimaat. Politiekers hebben er de mond van vol tot de verkiezingen voorbij zijn. Zit er hier ook weer geen politiek achter?

 • Nicolas Van Hoecke

  De gemeente kan het niet hebben dat hij beter werk levert. Gaan ze bieslook planten, te grappig. Ze zouden hem moeten bedanken, het is dan nog gratis ook.