Georgische regering valt (toevallig net na bezoek Theo Francken)

Theo Francken op de luchthaven van Tbilisi.
BELGA Theo Francken op de luchthaven van Tbilisi.
De Georgische regering is gevallen. Premier Giorgi Kvirikasjvili kondigde zijn ontslag aan. Als reden gaf hij de grote meningsverschillen aan die hij met zijn partijvoorzitter heeft over het economisch beleid. Het toeval wil dat de Belgische staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sinds maandag in Georgië is voor gesprekken met verschillende Georgische ministers. Francken wil Georgiërs afraden om asiel in ons land aan te vragen.

De jongste tijd waren er in het Kaukasische land grote protestacties tegen een omstreden gerechtelijke uitspraak over de dood van twee zestienjarige jongens na een straatgevecht. Een procureur moest opstappen, maar demonstranten eisten ook politieke ontslagen.
De regering is nu gevallen, maar volgens de officiële verklaring heeft de tienermoord daar niets mee te maken. Premier Giorgi Kvirikasjvili verwees enkel naar meningsverschillen over het economische beleid met de partijvoorzitter van "Georgische Droom", de miljardair Bidzina Ivanisjvili.
De politieke crisis in het land wierp een schaduw op het werkbezoek dat de Belgische staatssecretaris Theo Francken daar de voorbije dagen bracht. Francken sprak dinsdag en woensdag in Tbilisi onder meer met de Georgische ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken en Justitie. 

Theo Francken met Mikheil Janelidze, de Georgische minister van Buitenlandse Zaken.
BELGA Theo Francken met Mikheil Janelidze, de Georgische minister van Buitenlandse Zaken.9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jan piedfort

  Wat is er niet de schuld van de N-VA? Ik weet het: de verziekte fotoboek die de laatste 40 jaar werd gecreëerd door cd&v, socialisten en liberalen. Krijg zoiets nog maar eens rechtgetrokken!

 • Gerry Cle

  Schandalig, alle redenen zijn goed om gratis reclame te maken voor NVA. Hoe lang is het geleden dat er nog een dag was dat Francken niet in het nieuws was?

 • john nauwelaerts

  de kroonprins van de nva

 • Luc Vandeplas

  Grappig hoe werkelijk alles nu de schuld blijkt te zijn van de NV-a of Theo, het begint echt lachwekkend te worden!

 • Gerard Braeckmans

  Jij weet er precies alles van, Karel Valgaern.