George Floyd stierf wel door verstikking volgens resultaten van tweede autopsie

Photo News
Uit een tweede, onafhankelijke autopsie op het lichaam van George Floyd, blijkt dat de man door verstikking is gestorven. Eerder bleek uit een eerste autopsie van de politie dat Floyd niet door wurging om het leven was gekomen, maar dat een combinatie van factoren daaraan ten grondslag lag. De tweede autopsie spreekt die conclusie tegen en stelt bovendien dat Floyd al op de plaats van zijn aanhouding stierf, niet in het ziekenhuis.

De conclusie van de onafhankelijke autopsie - in opdracht van de familie van George Floyd - luidt als volgt: de dood van George Floyd is “veroorzaakt door verstikking als gevolg van nek- en rugcompressie, wat leidde tot een gebrek aan bloedtoevoer naar de hersenen”. De onafhankelijke artsen zijn van mening dat het om moord gaat, en onder meer het gewicht van de twee andere agenten op de rug van Floyd, de handboeien en de geforceerde houding hebben bijgedragen tot de dood van Floyd. 

George Floyd (46) stierf een week geleden in Minneapolis nadat agent Derek Chauvin (44) hem minutenlang met een knie op zijn nek op de weg duwde. Alles bij elkaar duurde dat 8 minuten en 46 seconden. De laatste 3 minuten was Floyd al gestopt met ademen. Floyd had Chauvin al meerdere keren laten weten geen lucht te krijgen. Omstanders riepen de agent toe van Floyd af te gaan. Een collega-agent voelde geen pols meer en zei Chauvin ook dat Floyd beter op zijn zij gerold kon worden. Dat gebeurde niet. 

Uit een autopsie van de autoriteiten bleek dat Floyd niet door wurging is overleden. De medisch expert die hem onderzocht heeft geconcludeerd dat een combinatie van factoren leidde tot zijn dood: het in bedwang worden gehouden, mogelijke bedwelmende middelen in zijn lichaam en onderliggende gezondheidsproblemen waaronder hartklachten. De resultaten van toxicologisch onderzoek kunnen nog weken op zich laten wachten. 

De advocaat van de nabestaanden van Floyd, advocaat Benjamin Crump, kondigde eerder dit weekend aan dat de familie een eigen autopsie wilde laten uitvoeren. 

Slachtoffer George Floyd en agent Derek Chauvin.
AD Slachtoffer George Floyd en agent Derek Chauvin.

Protesten

De dood van Floyd, die bovendien op video was vastgelegd door omstanders, leidde tot vele protesten en hevige rellen in het gehele land. In zo’n 40 Amerikaanse steden is gisteren een avondklok ingesteld. Het gaat onder andere om Los Angeles, Miami, Atlanta, Chicago, Minneapolis, Philadelphia, Dallas en Seattle. In nog eens 15 steden is de Nationale Garde opgeroepen om de orde te handhaven. Zo’n 5.000 troepen zijn daarvoor al ingezet, terwijl er nog eens 2000 klaarstaan om assistentie te verlenen. In de staten Georgia, Texas en Virginia is de noodtoestand uitgeroepen.

De jongere broer van George Floyd, Terrence, heeft in Amerikaanse media opgeroepen de demonstraties geweldloos te laten verlopen. “Mijn broer was ook niet zo. Hij was een vreedzaam type. Iedereen vond hem een vriendelijke reus. Breek niet je hele stad af. Dat is helemaal niet nodig. Wij, zijn eigen familie en bloed, doen dat ook niet, dus waarom jullie wel?’’

Rechter

De agent die tijdens de fatale arrestatie van George Floyd minutenlang met zijn knie op de keel van de zwarte Amerikaan zat, verschijnt vandaag ook voor de rechter. CNN meldt dat Chauvin om 13 uur (20 uur Belgische tijd) in de rechtbank wordt verwacht. De aanklacht tegen de agent luidt: third-degree murder (maximaal 25 jaar celstraf) cq manslaughter, wat in België grofweg te vertalen is met: dood door schuld of een lichte variant van doodslag. Dat wil zeggen dat de aanklager meent dat de agent de dood van de arrestant niet heeft gewild, maar er wel verantwoordelijk voor is.

Of het nieuwe autopsierapport wordt gebruikt in de zaak tegen de inmiddels ontslagen agent Derek Chauvin is nog niet bekend. In de VS is het niet gebruikelijk dat de slachtoffers in een strafzaak zelf bewijs verzamelen. De aanklager kan er wel voor kiezen om het rapport op te laten nemen in het bewijs.

Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog

Demonstratie in Toronto.
Reuters Demonstratie in Toronto.
Een vrouw protesteert in Los Angeles tegen politiegeweld.
AFP Een vrouw protesteert in Los Angeles tegen politiegeweld.10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Eric Geb

  Triestig wat ik hier lees. Als dit een gemiddelde opinie moet zijn van onze gemeenschap dan zijn we achteruit aan het boeren. Recht kan alleen geschiede op feiten en niet op vermoedens. Intellect niveau - 1

 • MARLEEN RAMAN

  Als je de regels volgt moet de politie niet komen.

 • Bart Daems

  Helemaal mee eens Andre. Als men zich gedraagt, hoeft de politie niet op te treden.

 • sam Bogaert

  Onafhankelijke dokters betaald door de familie van floyd. Even geloofwaardig als de andere

 • Mohamed Arrahaoui

  Ongelooflijke reacties lees ik hier,triest zeer trieste denkwijze of je nu een crimineel verleden hebt of niet niemand heeft het recht om je van het leven te beroven , de man in kwestie had ook een vrouw en kinderen hoe moeten wij zich nu voelen?? Daar al aan gedacht!!