Geneesmiddelendistributeurs vechten exportverbod op medicijnen aan

Medicijnen.
thinkstock Medicijnen.
Drie geneesmiddelendistributeurs vechten het exportverbod voor medicijnen aan. Dat schrijven De Tijd en L'Echo vandaag. Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) wil met dat verbod de medicijnentekorten aanpakken.

Twee geneesmiddelendistributeurs, Febelco en PharmaBelgium-Belmedis, en de Nationale Vereniging van Groothandelaar-Verdelers van Geneesmiddelen (NVGV), vragen dat het Grondwettelijk Hof een Koninklijk Besluit vernietigt dat de export van medicijnen verbiedt.

Het exportverbod werd begin dit jaar ingevoerd en komt erop neer dat de distributeurs bij tekorten enkel de Belgische markt mogen bevoorraden. Het KB diende in de eerste plaats om geneesmiddelentekorten op te vangen.
Begin dit jaar zijn een aantal bedrijven al naar het Grondwettelijk Hof getrokken. Daarop schorste het Hof vorige maand al het exportverbod. Dat sterkte blijkbaar drie andere spelers in de sector om via een nieuwe procedure de vernietiging  van het verbod te vragen.

Op dit moment zijn 519 medicijnen niet beschikbaar. Voor die aanhoudende tekorten wordt vaak met een beschuldigende vinger naar de distributeurs gewezen.
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • stefaan thielemans

  Waarom kan de distributie sector ook niet aan even hoge kwaliteitseisen vastgelegd worden als de farmaceutische industrie zelf? Blijkbaar zijn dat heel grote cowboys die gewoon richting geld gaan niks meer en nks min. Sluiten die boel!

 • Bob Boomer

  Wel je ziet wat er gebeurd als medicijnen te goedkoop worden. Da da met het handje. Merci liberaal Europa ! Wel Magie.., als marionet is ingaan tegen je broodheren onbegonnen werk hé.

 • raf janssens

  All for the money. Wat er met de patiënten gebeurt zal ze worst wezen. Vervolgen voor het weigeren van hulp aan personen in nood.

 • Christine Laevers

  Ik begrijp er niets van! Export is een pluspunt maar de eigen markt mag er niet onder lijden. Is die doelstelling zo moeilijk ??? Dat ze meer produceren of de regering kan toch bedrijven nationaliseren of gewoon eigen bedrijven uit de grond stampen! Waarom moet dat allemaal zo moeilijk zijn ?

 • Jo Bosman

  De distributeurs en Pharma bedrijven zorgen ervoor dat de medicijnen schaars worden om zo hun prijzen op te drijven.