Gendarmerie beloont veilige automobilisten met 50 euro

thinkstock
Automobilisten die morgen langs de kant worden gezet in de Franse regio Dordogne, hoeven niet te schrikken voor een bekeuring. Integendeel, ze krijgen een beloning.

In de regio start morgen in de vooravond een vakantie-uittocht op de wegen. Leden van de gendarmerie zullen in anonieme wagens patrouilleren en nietsvermoedende automobilisten een kwartier lang volgen. Wie zich aan de toegelaten snelheid houdt, rekening houdt met andere weggebruikers, geen overtredingen begaat en een veilige rijstijl hanteert, wordt door de gendarmerie van de weg gehaald en wordt beloond met een aankoopbon voor 50 euro benzine.

Die krijgen ze pas overhandigd na een laatste controle van het rijbewijs met strafpunten. Het Franse rijbewijs dat sinds begin jaren negentig onder groot protest is ingevoerd, heeft niet geleid tot een significante daling van het aantal verkeersdoden of een veiliger verkeer.

Net daarom probeert de Franse overheid een andere aanpak uit. Al gaat het wel om een kleinschalig initiatief. De campagne wordt gesponsord door een radiostation dat morgen slechts vier aankoopbonnen uitdeelt. Het initiatief wordt zes keer per jaar herhaald, telkens bij de start van een schoolvakantie of een verlengd weekend. Vorig jaar vielen er 3.500 verkeersdoden op Franse wegen (66,9 miljoen inwoners), bijna dubbel zoveel dan in het Verenigd Koninkrijk (1.792 verkeersdoden; 65,6 miljoen inwoners).
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Jan Wuyts

  Fout, wetten zijn gemaakt om ze te respecteren. Dat een politieagent je daarvoor bedankt met een "figuurlijk" schouderklopje dat is tof, een positieve manier van aanmoedigen. Maar geld geven is een meer dan een stap te ver. Datbob sleutelhangertje is natuurlijk een leuke uitzondering, maar je moet je ook nadien ernaar blijven gedragen natuurlijk... of het is hypocriet van de bezitter.

 • josep duhamel

  een goedkope smoes om automobilisten te kunnen controleren

 • Gerard Braeckmans

  Waarom belonen omdat men de wet volgt? Dit is een vorm van oversocialisering. De laatste jaren is oversocialisering in de opmars. De bepampering van de burger.

 • Jan Verstrepen

  Belonen in plaats van te bestraffen, wie doet wat moet iets extra geven dat is zeker een heel goed idee, doen.

 • Anny Bollens

  Wanneer dit in ons land? Geen geld daarvoor!