Gênant 'mond vol tanden'-moment voor Roy Moores woordvoerder die ontdekt dat zweren op bijbel niet verplicht is voor politici

rv
Ted Crockett, een campagnewoordvoerder van de verslagen Republikeinse senaatskandidaat Roy Moore in Alabama, vernam tot zijn grote ontzetting live op tv dat een eedaflegging op een bijbel niet verplicht is in de Verenigde Staten. Meer dan vijf seconden lang zat hij stomverbaasd met open mond voor zich uit te staren.

Dat gebeurde tijdens een interview in CNN-programma 'The Lead' met Jake Tapper, waarin de journalist Crockett vroeg om enkele van Moores controversiële stellingen toe te lichten. Zo vindt Moore dat moslims niet in het Amerikaanse parlement zouden mogen zetelen.

rv

De bijbel

"Omdat je moet zweren op de bijbel", antwoordde Crockett. "Je moet zweren op de bijbel om een verkozen mandataris te zijn in de Verenigde Staten van Amerika. Hij stelt dat een moslim dat niet kan doen, ethisch gezien, zweren op de bijbel." Wanneer Tapper antwoordt dat dat helemaal niet hoeft, valt Crockett uit de lucht.

Niets in de Amerikaanse grondwet of eender welke andere wet vereist namelijk dat verkozen mandatarissen ingezworen worden op de bijbel. Artikel VI van de grondwet verbiedt zelfs expliciet een religieuze test voor een openbaar mandaat. Toch leggen nieuwe parlementsleden meestal de eed samen af op de eerste dag van een nieuwe termijn, maar religieuze teksten maken daar geen formeel deel van uit.

Discussie

"Je moet niet echt zweren op de christelijke bijbel", legt Tapper uit. "Je kan eigenlijk echt zweren op eender wat. Ik weet niet of je dat wist. Je kan zweren op een joodse bijbel, je kan zweren op..." Maar Crockett, een voormalige mandataris van een county in Alabama, is overtuigd van zijn gelijk. "Oh nee, ik zwoer op de bijbel", antwoordt hij. "Ik heb dat drie keer gedaan." Waarop Tapper hem opnieuw corrigeert. "Dat zal wel. Ik geloof best dat je een bijbel hebt genomen, maar de wet stelt niet dat je moet zweren op een christelijke bijbel. Dat staat niet in de wet."

En dan dringt het eindelijk tot Crocket door. Meer dan vijf seconden lang zit hij sprakeloos met open mond voor zich uit te staren. "Je weet dat niet?", vraagt Tapper nog, waarop hij besluit het interview dan maar te beëindigen. "Ik weet het niet", antwoordt Crockett nog. "Ik weet dat Donald Trump het deed toen we hem president maakten." Tapper probeert nog een keer: "Dat is omdat hij een christen is en hij dat koos", zegt hij nog voor hij het gesprek voor bekeken houdt.

Reacties

Crocketts reactie blijft uiteraard niet onopgemerkt. 
22 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • johanneke li

  tja, ik heb nog geen enkele politieker een examen weten afleggen om hun kennis van de wetten van het land na te gaan, lijkt me anders wel noodzakelijk!

 • Diane Bernaerts

  En dat is dan een politicus! Kan je nagaan hoé dom en vol foute vooroordelen de idioten die daarvoor gestemd hebben, wel moeten zijn! Deze Crockett zou in elk geval een goede woordvoerder van Trump zijn.

 • Vic Smeets

  Jaja filip jaja....

 • Piet Vonderman

  De woordvoerder die geen woord meer kon uitbrengen. Grappige kerel wel......woordvoerder af waarschijnlijk.

 • Ghislain Geerts

  Gelukkig vielen zijn tanden er niet , hier zijn er ook die de wetten of de regels van hun eigen partij niet kennen er zit zo iemand in Antwerpen op het schoon verdiep.