Gemoederen lopen hoog op aan Frans-Italiaanse grens door vluchtelingenstroom

Ongeveer tweehonderd vluchtelingen, het merendeel Afrikanen die door de Franse politie al twee dagen tegengehouden werden aan de Frans-Italiaanse grens in Ventimiglia, zijn gisteren in de late namiddag uiteengedreven door de Italiaanse politie.

De vluchtelingen zaten vreedzaam op een kaal grasveld aan de rand van de zee. Ze wilden de Franse grens over om hun reis voort te zetten naar een Europees land om er "vrede", "vrijheid" en werk te vinden. Op het einde van de dag dreef de Italiaanse politie, uitgerust met helmen, oogschermen en schilden, hen zonder pardon terug naar de Italiaanse stad Ventimiglia, vijf kilometer van de grensovergang.

Een lokale verantwoordelijke van de Italiaanse politie zei dat de ordediensten de vluchtelingen naar opvangcentra in de provincie Imperia wilden brengen met een bus. Bij de vluchtelingen waren een twintigtal vrouwen en kinderen.

Een vijftigtal mannen, die geen gevolg gaven aan de bevelen, vluchtten op de rotsen. "Waar zijn de mensenrechten? " riepen sommigen, nadat ze opgejaagd waren door de Italiaanse politie.

Meer dan 50.000 vluchtelingen zijn sinds begin dit jaar aangekomen op de Italiaanse kust. Het merendeel wil naar een ander land van opvang, maar zij stoten op grenzen die steeds moeilijker over te steken zijn. Buurlanden van Italië, Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk, hebben hun grenzen gesloten. Enkel via Slovenië is er soms nog doorgang mogelijk.

AFP
AFP
AFP

In station geslapen
Ook heeft een verantwoordelijke van de Italiaanse gendarmerie vandaag bekend gemaakt dat ongeveer 150 vluchtelingen die door de Franse autoriteiten werden tegengehouden om de Italiaanse grens over te steken in Ventimiglia de nacht in het station van de stad hebben doogebracht.

Nadat ze twee dagen hadden gekampeerd aan de Italiaans-Franse grens waren de vooral uit Afrika afkomstige vluchtelingen gisterenavond teruggedreven door de Italiaanse politie naar Ventimiglia, vijf kilometer van de grenspost.

Een lokale politieverantwoordelijke zei gisteren dat de vluchtelingen met een bus naar opvangcentra in de provincie Imperia zouden gebracht worden. "Ik weet niet waarom dit niet is gebeurd", zei diezelfde verantwoordelijke vandaag.

Een deel van de groep, een vijftigtal mannen, weigerde te vertrekken en bracht de nacht door op rotsen aan de zee, in de onmiddellijke omgeving van de grens. "We blijven hier morgen, overmorgen en zelfs maanden als het moet. We willen niet terug naar Ventimiglia, we vragen alleen om door Frankrijk te mogen, naar andere landen", zei een van hen, Brahim (20), die uit Darfoer komt. Het Rode Kruis deelde 's ochtends plastic zakken uit om zich te beschermen tegen de hevige regen.

Oostenrijk
De Oostenrijkse politie maakte overigens vanmorgen bekend dat ze 24 Afrikaanse migranten had gearresteerd, onder wie 15 uit Eritrea, aan boord van een trein in Tirol. De migranten kwamen uit Italië en wilden naar Duitsland. Ze zouden vandaag terug naar Italië gezonden worden.

Meer dan 50.000 vluchtelingen zijn sinds begin dit jaar gestrand op de Italiaanse kust. Het merendeel wil naar een ander land van opvang, maar botst op grenzen die steeds moeilijker over te steken zijn. Buurlanden Frankrijk, Zwitserland en Oostenrijk sloten hun grenzen. Enkel via Slovenië is er soms een doorgang mogelijk.