Gemengd resultaat voor Renzi bij regionale verkiezingen Italië

AFP
De lokale en regionale verkiezingen in Italië hebben gisteren geen duidelijk resultaat opgeleverd voor de Democratische Partij (PD) van de centrumlinkse premier Matteo Renzi. Volgens de eerste prognoses op basis van exitpolls gaat de partij er in vier van de zeven regio's op vooruit, zo melden de Italiaanse tv-zenders.

De Italianen hebben gisteren in zeven van de twintig provincies een gouverneur kunnen kiezen. Het gaat slechts om regionale verkiezingen, maar toch wordt de stembusgang beschouwd als een belangrijke test voor premier Matteo Renzi, die vijftien maanden geleden aan de macht kwam.

De eerste prognoses tonen aan dat de kandidaat van de PD duidelijk aan de winnende hand is in de regio's Toscane, Apulië en Marche. Daarnaast lijkt een centrumlinkse coalitie ook nipt het laken naar zich toe te kunnen trekken in Campanië, het laatste bastion van de Forza Italia-partij van Silvio Berlusconi.

De centrumrechtse kandidaat van Lega Nord ligt dan weer duidelijk op kop in de Noord-Italiaanse regio Veneto. En ook in Ligurië - waar Lega Nord en Forza Italia een gezamenlijke kandidaat naar voren hebben geschoven - heeft centrumrechts een voorsprong. In die laatste provincie lijkt de strijd evenwel nog niet beslecht.

In Umbrië wordt dan weer een nek-aan-nekrace tussen beide kampen verwacht.

Slechts 54 procent van de stemgerechtigde Italianen heeft gisteren een stem uitgebracht op een van de kandidaat-gouverneurs. De opkomst lag daarmee maar liefst tien procentpunt lager dan bij de vorige regionale verkiezingen. Bij de lokale verkiezingen, waarvoor nog geen prognoses beschikbaar zijn, daalde de opkomst van 73 naar 64 procent.

De officiële uitslagen worden vandaag in de loop van de dag verwacht.