Gemeente Amsterdam keert sociale norm om en wil standaard vegetarische maaltijd aanbieden

Vegetarisch gerecht met bloemkool
Keri Glassman Vegetarisch gerecht met bloemkool
Tijdens bijeenkomsten en feesten zal de gemeente Amsterdam vanaf volgend jaar waarschijnlijk voornamelijk vegetarisch serveren, op initiatief van Partij voor de Dieren. 

Het college van burgemeester en wethouders gaat niet helemaal mee in het voorstel Carnivoor? Geef het door!, waarin Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) pleitte voor alleen nog maar plantaardige consumptie op het stadhuis. Het zou “de sociale norm omkeren”: het menu is standaard plantaardig, en zuivel-, vis- en vleeseters geven hun dieetwens door. De partij wijst op de negatieve milieueffecten van de vlees- en zuivelindustrie.

Wethouders Rutger Groot Wassink (Bedrijfsvoering) en Laurens Ivens (Dierenwelzijn) stellen een variant van het plan voor. Voor het college is een volledig veganistisch aanbod een brug te ver, daarom kiest het bij evenementen, borrels en vergaderlunches van de gemeente voor vegetarisch voedsel. Wie dat niet wil, kan vooraf zijn keuze voor vlees of vis kenbaar maken. Nu moeten vegetariërs en veganisten juist hun voorkeur aangeven. 

Een vegetarisch menu als uitgangspunt heeft een afremmend effect op vleesconsumptie, en verandert de sociale norm zonder de keuzevrijheid te beperken.

Prof. Henriëtte Prast

In november vorig jaar ging het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap al overstag; minister Ingrid van Engelshoven heeft toegezegd dat het concept Carnivoor? Geef het door! zal worden uitgevoerd op het ministerie. Ook hier zal het uitgangspunt vegetarisch zijn, niet veganistisch.  

Keuzevrijheid

Het voorstel komt oorspronkelijk van gedragseconoom en oud Eerste Kamerlid Henriëtte Prast (D66). Het zou een afremmend effect hebben op de consumptie van vlees, en verandert de sociale norm, zonder de keuzevrijheid te beperken. 

De keuze voor een vegetarisch stadsbestuur is nog niet definitief. De gemeenteraad moet nog instemmen met de wethouders. Naar verwachting zal het voorstel aangenomen worden. 
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik heb niet gestemd. Even tijd nemen om te wennen aan de idee als volbloed carnivoor maar ook bekommerd om dierenwelzijn. Langs de andere kant : hoe gezond is het vegetarisch aanbod ? Allemaal bio ? Dat is ook belangrijk. Het probleem met vegetarisch is dat je na een uurtje al terug honger hebt. Tenzij je een halve kilo bonen eet.

 • Maria Arens

  De norm omdraaien om zowieso geen vlees meer te eten is super.

 • Luc Holemans

  De arrogantie van die vegetariërs en veganisten loopt echt de spuigaten uit !Wij mensen zijn omnivooren, en niemand heeft het recht ons te vertellen wat wij al dan niet mogen eten.

 • EDDY LENAERTS

  De wereld op zijn kop... Mensen zijn vleeseters ( carnivoren) van in de oertijd. Waarom zijn er anderen die vinden dat ze dit moeten veranderen. Het is toch niet omdat ik vind dat wijn slecht is dat nu niemand meer wijn mag drinken. Ik ben blij dat mijn leven in de helft is... En ocharme zij die hier in de toekomst moeten leven.

 • Dirk Peeters

  Weer een minderheid die zijn agenda opdringt aan de meerderheid. Democratische perversie?