Gelekte IS-documenten onthullen plannen voor nieuwe terreuraanslagen in Europa

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
De terroristische groepering Islamitische Staat (IS) plande nog aanslagen in Europa zoals die op 13 november 2015 in Parijs. Dat blijkt uit enkele onthutsende documenten die teruggevonden werden in het laatste IS-bastion Baghouz in Syrië.

De verontrustende plannen stonden op een harde schijf die werd achtergelaten in Baghouz, een stad in Syrië. Geïnspireerd door de “succesvolle” aanslagen in Parijs vier jaar geleden – er vielen maar liefst 130 doden- stellen enkele IS-leiders het ambitieuze doel om dergelijke terreurdaden te herhalen in Europa. Duitsland zou daarbij het eerste doelwit zijn, gevolgd door Zwitserland.

De documenten – die ondertekend werden door zes belangrijke namen, inclusief IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi – werden in december teruggevonden.

Plan van aanpak

Aangezien Islamitische Staat het territorium mondjesmaat zag krimpen, stelden de IS-leiders een actieplan op dat aangepast is aan de huidige situatie. Zelfs als het laatste bolwerk vernietigd zou zijn, zou de terreurorganisatie beroep kunnen doen op haar internationaal netwerk IS-strijders. Arabische, Russische en Kaukasische strijders zijn daar enkele voorbeelden van. Die laatste groep zou simpelweg van Syrië naar Turkije kunnen reizen om Europa binnen te raken.

Ook voor de financiering van de aanslagen kan IS wel iets bedenken. Zo zouden er eerst bankovervallen en autodiefstallen gepleegd worden om voldoende geld in het laatje te brengen. “Ongelovigen beroven en vermoorden”, staat in de documenten op de harde schijf te lezen.

(Lees verder onder de foto)

Baghouz, het laatste bolwerk van IS, werd een kleine maand geleden terug veroverd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).
EPA Baghouz, het laatste bolwerk van IS, werd een kleine maand geleden terug veroverd door de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF).

Doelwitten

En de IS-strijders laten er geen gras overgroeien. Zo zouden de eerste aanvallen tien tot twintig dagen na het opstellen van het plan, uitgevoerd worden. Daarbij zouden de eerste slachtoffers vallen op een hogesnelheidstrein in Berlijn, het tweede doelwit was een oliepijpleiding in Zwitserland – daar kwam (voorlopig) niets van in huis.

Maar in Berlijn werden er wel enkele sporen van een (mislukte) aanslag teruggevonden. Enkele dagen nadat de documenten gevonden werden in het laatste IS-bastion, werd de bovenleiding van een treinspoor in Berlijn stukgemaakt. Langs de treinsporen lag een vlag van IS.

Experts vermoeden dat Islamitische Staat daarmee een duidelijk signaal de wereld wilde insturen, die moet vrezen voor nieuwe terreuraanslagen. “Wij zijn jullie soldaten in Europa, we zien wat de vijanden van Allah doen met onze moslimbroeders door ze te vermoorden met bombardementen in hun huizen”, staat nog te lezen in een van de bijgevoegde brieven op de harde schijf.

Bekijk ook:
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean Craeghs

  Dat die terroristen hopelijk de burgerbevolking met rust laat en de enkel de politieke verantwoordelijken straft.

 • Lilly Daems

  Waar is dat kopstuk van IS ? Daar word niks meer over gepiept de laatste maanden ! Waar is die ??

 • Jan Herrentals

  Wat velen blijkbaar vergeten is het feit dat EL Caida en IS nooit zou geboren zijn als het westen Irak, Syrie en Libye in hun doen gelaten had.

 • peter Frederix

  Het enige wat ze moeten doen is al deze jonge mannen terug sturen en onder begeleiding alles ginds laten opbouwen. Men betaald ze er voor zo doen ze iets nuttigs voor hun geld. Hier krijgen ze geld voor niets te doen en terwijl vallen ze hier de vrouwen lastig en worden ze vrij gesroken omdat het in hun religie zo past. Word eens wakker heren politiekers dat was toch niet moeilijk om op een simpele oplossing te komen, ik word daar nog niet eens dik voor betaald.

 • Charlotte De greef

  Het enige wat wij hier als burgers tegen kunnen doen, is stemmen op de juiste partij.

Video