Gelekte beelden tonen eerste momenten van arrestatie George Floyd: “Schiet me niet neer”

George Floyd
videostill CNN George Floyd
De Britse krant Daily Mail heeft nieuwe beelden gepubliceerd van de arrestatie van George Floyd (46). Te zien is hoe de Amerikaan in paniek lijkt te zijn tijdens zijn arrestatie en de politie smeekt hem niet neer te schieten.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

Floyd overleed in mei nadat een agent bij zijn arrestatie in Minneapolis minutenlang op zijn nek knielde. Beelden van Floyd die herhaaldelijk duidelijk maakt geen lucht te krijgen gingen de wereld rond en zorgden voor grote verontwaardiging.

De Britse Daily Mail heeft de hand kunnen leggen op nieuwe beelden van de arrestatie. Die zijn afkomstig van de bodycams die de agenten op hun lichaam droegen. In een filmpje is te zien hoe een agent Floyd met een getrokken vuurwapen uit een auto haalt.

De man lijkt al direct erg overstuur. Hij snikt en smeekt voor zijn leven. "Schiet me alstublieft niet neer, meneer de agent. Alstublieft", zegt hij. "Ik ga je niet neerschieten", reageert de politieman.

De man zegt later dat hij claustrofobisch is als agenten hem in een politiewagen willen zetten. "Ik ga daar dood", protesteert Floyd, die schreeuwt, gilt en tegenstribbelt. Agenten werken hem uiteindelijk tegen de grond.

Agenten werkten Floyd uiteindelijk tegen de grond
Videostill Agenten werkten Floyd uiteindelijk tegen de grond

Het is onduidelijk hoe de krant aan de beelden komt. De rechter in de zaak tegen vier betrokken politiemensen had Amerikaanse media geen toestemming gegeven de filmpjes van de politiecamera's te publiceren. 

Een advocaat van de nabestaanden van Floyd zegt dat uit de gelekte beelden blijkt dat Floyd geen gevaarlijke verdachte was. "De politiemensen gingen met getrokken wapens op hem af, alleen omdat hij een zwarte man was", aldus de raadsman volgens CNN.

Floyd stierf op 25 mei. Het incident veroorzaakte protesten die al snel in het hele land plaatsvonden. De demonstraties naar aanleiding van zijn dood en het overlijden van andere Afro-Amerikanen door toedoen van de politie leidden tot intense discussies over racisme in de Verenigde Staten.
44 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gilles Standaert

  Jos De klos de persoon die daar voor gezorgd heeft heet Amy Klobuchar zij is democrate en wil de running mate van Joe Biden worden.

 • Jan Deroover

  Het was zeker geen moord en nergens hebben wij enig teken van racisme gezien, noch gehoord. Werd de kniezet hem fataal ? Het gerecht zal dit alles moeten uitmaken.De uitspraak van Ocasio Cortez over Damiaan is echter wel zuiver racisme. Zij herbevestigde, ‘het doet er eigenlijk niet echt toe wat hij gedaan heeft’, het is een blanke dus een racist, onderdrukker enz voor haar. Het stimuleert ook racisme en geweld (tegen de blanken).

 • Francine Weckx

  Ik kan hier maar 1 ding op zeggen... Ik denk dat die politie daar wat tegenkomt hoor... Zo is dat hier ook... Ze moeten de wet handhaven maar oeioeioei als ze iemand aanraken... Sorry maar dan kan je je werk niet doen

 • John Collart

  Die 4 flikken horen in den bak te zitten. Ze zijn trainingen genoeg gehad. Ook al is het geen doetje dat doe er niet toe hij was geboeid en ze waren met 4 en kon geen niet weg. Hoop dat justitie daar de juiste beslissing zal nemen. Trouwens die ene flik was ook geen doetje.

 • Biot Aline

  Nog voor dit,Floyd gebeuren, documentaire gezien, de politie trekt altijd het wapen wanneer ze iemand doen stoppen. Vergeet niet dat vuurwapens quasi vrij verkrijgbaar zijn in de usa en het risico te groot is dat de flik zelf afgeknald wordt.