Gele hesjes wijzen overleg met Franse premier af wegens “te veel bedreigingen vanuit eigen achterban”

De “gele hesjes" voerden afgelopen weekend nog gewelddadige protesten in Frankrijk.
AFP De “gele hesjes" voerden afgelopen weekend nog gewelddadige protesten in Frankrijk.
De Franse premier Edouard Philippe is vanmorgen gestart met gesprekken met verschillende politieke leiders om oplossingen te vinden voor de aanhoudende protesten van de "gele hesjes". Ook een aantal betogers zijn op vraag van president Emmanuel Macron uitgenodigd voor overleg, maar zij laten weten niet in te gaan op de uitnodiging uit veiligheidsoverwegingen.

Bedoeling is dat premier Philippe na de verschillende gesprekken en debatten in het parlement, die woensdag en donderdag plaatsvinden, een aantal maatregelen zal aankondigen om de crisis op te lossen. De minister van Economie Bruno Le Maire liet vandaag nog vallen dat de regering “de daling van de belastingen zou moeten versnellen”, maar ook dat de overheidsuitgaven zouden moeten dalen.

De betogers, die geen leider hebben, eisen dat Macron de stijging van de brandstofprijzen annuleert. De president laat zich niet graag onder druk zetten en weigert de geplande stijging aan te passen. Hij beloofde wel maatregelen te nemen om ervoor te zorgen dat ze niet zullen samenvallen met een belastingstijging.

Talrijke politici

De burgemeester van Parijs Anne Hidalgo werd vandaag als eerste ontvangen in Matignon, de ambtswoning van de premier. Verder maken nog politici van allerlei slag hun opwachting waaronder Marine Le Pen van het rechtse Rassemblement National, PS'er Olivier Faure en Benoît Hamon van de beweging Génération-s. 

Opvallende afwezige is Jean-Luc Mélenchon van La France insoumise. Er zal wel een delegatie van de extreemlinkse partij naar Matignon afzakken.

Geen overleg met gele hesjes

Hoewel ook enkele vertegenwoordigers van de Franse gele hesjes werden uitgenodigd door de Franse premier, zal er geen overleg plaatsvinden tussen de protestbeweging en de eerste minister. Dat hebben twee leden van de delegatie aan het Franse persbureau AFP laten weten.

Ze halen “veiligheidsredenen” aan. Er is sprake van “te veel bedreigingen” uit de eigen groep aan het adres van zij die met de premier zouden gaan praten.

Noodtoestand

Hoewel er gesproken wordt over een crisis, is het invoeren van de noodtoestand "momenteel nog niet aan de orde", verklaarde de staatssecretariaat voor Binnenlandse Zaken Laurent Nunez daags na het gewelddadige weekend. Hij zei aan radiozender RTL dat het "een van de vele maatregelen is die bestudeerd worden", maar benadrukte dat het momenteel niet op tafel ligt.

Afgelopen weekend vond opnieuw gewelddadig protest plaats. In Parijs zijn in totaal meer dan 400 mensen opgepakt, en 378 werden aangehouden. Vanochtend werd de aanhouding van 111 mensen verlengd. Zo'n 139 mensen zullen voor de rechter verschijnen. 

Op bodycambeelden die zijn vrijgegeven is te zien hoe de politie zaterdag moest tussenkomen tijdens het protest in Parijs:

Afgelopen weekend werden er meer dan 400 gewelddadige protestanten opgepakt door de politie.
Photo News Afgelopen weekend werden er meer dan 400 gewelddadige protestanten opgepakt door de politie.
Photo News
AFP9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Pierre Bonte

  Als je smiddags mensen hebt die niet eten omdat ze niet genoeg verdienen en je praat met hen en je deelt omdat die mensen nog willen werken,sorry se schande alom,haal nog maar meer vreemden binnen en zij alles geven,kom en zit eens in deze situatie dan versta je dit maar dat is ver van de groten he,ja de prijs gaan ze betalen,lossen gaan de mensen niet,succes Europa ,de start is gegeven,revolutie

 • raf peeters

  Overleg?.Er is geen overleg nodig ,laat de prijzen zakken en 't is opgelost ,regeringen zijn blijkbaar gebaad om onrust en oproer te schaffen,terwijl de taksen met 0.30 euro te laten zakken te simpele oplossing is blijkbaar.

 • patrick morel

  Lang geleden bestormden de Fransen de Bastille en werd Egalité, Fraternité en Liberté geboren. Egalité is er niet, Fraternité ook niet meer en Liberté nog minder als je je gekooid voelt en iedere maand moeite hebt om te overleven. Hier is er ook geen gelijkheid, is er geen samenhorigheid en wordt er ons ook van alles opgelegd willen of niet.

 • rudy beernaert

  Macron had in zijn land moeten blijven als dr betogingen begonnen,maar meneer moest overal gaan feesten in Europa, nu staat het ganse land in de fik,mensen zijn het beu dat de rijken overal de dans ontspringen, dit wordt een gevaarlijke situatie, en ook voor ons land en heel Europa.

 • Laetitia Dubois

  Dus zoeken die gele hesjes geen oplossing of verbetering want ze weigeren opbouwende gesprekken te voeren. Dit is het bewijs dat hun eisen en akties ongegrond zijn, het is nu tijd om zeer hard tegen hun aan te treden.