Gele hesjes opnieuw op straat in Parijs en Straatsburg: “Protest tegen de presidentiële blabla”

EPA
Ook na de toegevingen van president Emmanuel Macron zijn in Frankrijk gele hesjes op straat gekomen. In Parijs vinden twee protestmarsen plaats. In Straatsburg zijn volgens de nieuwszender BFMTV ongeveer 2.000 mensen samengekomen om te protesteren tegen "de presidentiële blabla". In die laatste stad moesten de ordediensten verhinderen dat de manifestanten optrokken naar het Europees Parlement. Uiteindelijk protesteerden over heel Frankrijk volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag 23.600 gele hesjes, een van de laagste aantallen sinds het begin van de sociale beweging in november vorig jaar.

In Parijs krijgen de gele hesjes het gezelschap van de rode hesjes van de vakbond CGT. De actievoerders houden in de hoofdstad ook halt bij verschillende gebouwen van mediabedrijven. Zo willen ze een "eerlijke behandeling in de media" afdwingen.

AFP

In Straatsburg was opgeroepen tot een internationaal protest. Volgens lokale media zijn er ook Belgen en Duitsers naar de hoofdstad van de Elzas afgezakt. De ordediensten moesten vanmiddag de weg versperren naar het Europees Parlement. Betogers gooiden met stenen en flessen, de ordediensten antwoordden met traangasgranaten. Zeker 42 personen werden opgepakt. Aan de kant van de ordetroepen en de demonstranten vielen telkens 3 gewonden.

AFP

De gele hesjes protesteren al sinds november tegen het beleid van de Franse regering. President Macron had eergisteren in een toespraak nog enkele toezeggingen gedaan. Zo beloofde hij werk te maken van een verlaging van de inkomstenbelastingen en van een verhoging van de laagste pensioenen.

EPA

Maar de betogers zijn niet onder de indruk van de woorden van Macron. Pascal Hartman, een 58-jarige manifestant in Straatsburg, stelt dat het staatshoofd zich schuldig heeft gemaakt aan te veel "blabla". "Dat heeft me opnieuw gemotiveerd", aldus de actievoerder die met vervroegd pensioen is.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Victor Munster

    Politiekers en hun beloften; daar is al veel over gepalaverd. Ze zeggen er wel nooit bij hoe ze dat gaan betalen of door het parlement loodsen. En tegen dan zijn we twee jaar verder, is het weer tijd om wat beloften te doen rond een ander aktueel onderwerp en raakt het vorige in de vergeethoek.