Gele hesjes nu ook in Londen: honderden demonstranten op de been

Gele hesjes-demonstranten in de straten van Londen, zaterdag. Duizenden Britten protesteerden, in navolging van de Fransen.
EPA Gele hesjes-demonstranten in de straten van Londen, zaterdag. Duizenden Britten protesteerden, in navolging van de Fransen.
In Londen zijn gisteren honderden betogers op straat gekomen om te protesteren tegen de besparingen van de regering. Ze willen ook dat er nieuwe verkiezingen komen. De Britse gele hesjes halen hun inspiratie bij de Franse demonstranten. 

De Britse ‘yellow vests’ waren volgens de organisatie met 5.000 tot 10.000 mensen, maar volgens Britse media namen slechts enkele honderden betogers deel. Er waren ook demonstranten uit Frankrijk opgedaagd om hun Engelse geestverwanten te steunen.

Frankrijk

In Parijs kwam het gisteren opnieuw tot confrontaties tussen de politie en demonstranten in gele hesjes. De politie zette waterkanonnen en traangas in tegen demonstranten die agenten bekogelden met stenen en verf, meldden ooggetuigen.

Meer dan vijftig betogers werden gearresteerd omdat ze verboden wapens bij zich hadden.

Tot grote ongeregeldheden, zoals bij eerdere protesten van de gele hesjes in de Franse hoofdstad, kwam het niet. In Parijs gingen 8.000 mensen de straat op, in het hele land waren dat er rond de 84.000, circa 30.000 meer dan vorig weekend.

De Franse veiligheidsdiensten hielden vooral Bourges scherp in de gaten, omdat op internet was opgeroepen tot massale protesten in deze stad in centraal Frankrijk. De 5.000 mensen die daar de straat op gingen, deden dat overwegend vreedzaam.

Het was de negende dag van protesten van de gele hesjes. Ze protesteerden aanvankelijk tegen de verhoging van de brandstofprijzen, maar richten zich nu tegen het hele beleid van president Emmanuel Macron.

Een demonstrant zwaait met de Franse vlag.
AFP Een demonstrant zwaait met de Franse vlag.
AFP1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • cor vermonden

    Geel of Yellow blijven ze al vier weken 24 op 24 en 7 op 7 produceren in ons bedrijf.