Gele hesjes maken gewelddadige rentree in Frankrijk

In Montpellier kwam het al snel tot geweld en werd een politiewagen in brand gestoken.
AFP In Montpellier kwam het al snel tot geweld en werd een politiewagen in brand gestoken.
Enkele duizenden gele hesjes hebben voor hun "rentree" vandaag gemanifesteerd in verschillende grote steden in Frankrijk. In Montpellier, in het zuiden, kwam het al snel tot geweld en werd een politiewagen in brand gestoken.

In Montpellier protesteerden volgens de politie 1.500 en volgens de manifestanten 3.000 gele hesjes. Het kwam tot sporadische incidenten in het centrum, waar ook toeristen en inwoners toevallig verwikkeld raakten in het treffen tussen betogers en politie, waarbij traangas ingezet werd. Een winkelstraat in het centrum werd in dikke rook gehuld nadat een politievoertuig in brand gestoken was. Meerdere winkels werden gevandaliseerd. De politie zegt dat zeven mensen zijn opgepakt.

AFP

Ook in Rouen, in het noorden van Frankrijk, kwam het tot onlusten tussen gele hesjes en politie. De betogers kregen er de steun van de vakbond CGT. Volgens de politie werden in totaal 26 mensen gearresteerd.

In Toulouse, in het zuidwesten, trokken meerdere honderden gele hesjes door de straten, in Rijsel (noorden) waren het er volgens de politie zowat 650 en volgens de gele hesjes zelf 1.500. Daar ging het er gemoedelijker aan toe.

In Parijs hebben slechts enkele tientallen manifestanten geprobeerd om te verzamelen op de Champs-Elysées, waar betogingen verboden blijven. Een Belgische journalist van het magazine Wilfried, Nicolas Lahaut, werd overigens in de Franse hoofdstad “op willekeurige wijze en zonder legitieme reden” geverbaliseerd. “Ik heb mijn perskaart meermaals getoond, maar dat heeft niet geholpen”, hekelt hij op Facebook.

AFP
AFP
AFP
AFP
AFP89 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Sebastian Peeters

  Nu de vakantie gedaan is het geld op en moeten er facturen betaald worden die ze nu niet meer kunnen betalen. Er ontbreekt bij velen toch een serieus mentaliteitsprobleem om steeds gewoon te zijn veel te krijgen voor zo weinig mogelijk te doen. Als ik opslag wil, dan werk ik eerst hard, behaal resultaten en dan kan de baas kiezen om mij ofwel opslag te geven, ofwel het risico te nemen dat ik voor de concurrentie ga werken.

 • Jacques Pauwels

  Ik hoop dat de echte gele hesjes,Macron en zijn bende,op de knieën krijgen....

 • Maxime Vanmaercke

  Crapuul die onder een "motto" vandalisme pleegt. Geen compassie mee. Opkomen voor je rechten doe je niet op die manier.

 • Johan LAUNDERS

  heeft met de grond van de zaak niets meer te maken; nu is het gewoon hooliganisme die de zaak dus helemaal niet dient. Het begon met de te hoge prijzen van diesel en benzine.. al stonden die in 2012 veel hoger dan nu (1.60 voor de benzine - nu 1.308 bij Dats). Dan kwam het totaal sociaal beleid aan de beurt, en nu.. vernielingen

 • Raoul Beerens

  Altijd overdreven een uitgebrande auto en wat schermutselingen.