Geldboete en jaar vliegverbod voor Zweedse piloot met vals brevet

De politierechter op Schiphol heeft de 41-jarige Zweedse piloot Thomas S. uit Milaan veroordeeld tot een boete van 2.000 euro en een vliegverbod van een jaar. Hij vloog meer dan dertien jaar met valse papieren voor Britse, Belgische en Italiaanse luchtvaartmaatschappijen.
 
S. werd op 2 maart op Schiphol aangehouden met een zelf vervalst brevet voor het besturen van grote verkeersvliegtuigen. Hij was wel opgeleid voor kleinere vliegtuigen. De zaak ging aan het rollen na een tip van de Zweedse autoriteiten.

Nooit meer aan de slag als piloot
De straf is voor een deel gelijk aan de eis van de officier van justitie. Die had daarnaast nog 13.000 euro boete en een celstraf van 90 dagen, waarvan 74 voorwaardelijk, geëist voor het gebruik van een vals vliegbrevet. De officier had verzuimd om in de omschrijving het tonen van dit valse vliegbrevet mee te nemen, wat voor de wet nodig is voor het feitelijk gebruik ervan. Daarom ontsloeg de rechter de piloot voor dat feit van rechtsvervolging.
 
De Zweedse piloot, die in Milaan woont, kwam niet opdagen. Als reden noemde zijn advocaat dat hij in Italië veel aandacht van de media had gekregen. Hij wilde tijdens de zitting niet opnieuw worden geconfronteerd met journalisten. De man is volgens zijn advocaat niet van plan ooit nog aan de slag te gaan als piloot. (anp/ka)