Geheimzinnige moordzaak na 26 jaar opgelost door stukje kauwgom: dj krijgt levenslang voor moord op Christy (25)

Raymond Charles Rowe (links) en Christy Mirack (rechts).
AP Raymond Charles Rowe (links) en Christy Mirack (rechts).
Meer dan een kwarteeuw was de brutale moord op Christy Mirack (25) uit Lancaster, in de Amerikaanse staat Pennsylvania een groot mysterie. Nu kan de ‘cold case’ eindelijk afgesloten worden, dankzij DNA-stalen die in een stukje kauwgom en een flesje water werden gevonden. De vijftigjarige Raymond Charles Rowe, oftewel DJ Freez, werd schuldig bevonden aan moord en veroordeeld tot een levenslange celstraf.

Op 21 december 1992 werd het lichaam van de 25-jarige Christy Mirack gevonden op de vloer van haar woonkamer. Ze werd verstikt, geslagen met een houten plank en tot slot verkracht. Mirack was een leerkracht op de lagere school in de buurt. Voor ze werd aangevallen, was ze net van plan te vertrekken naar het werk, volgens de onderzoekers. Ze had haar jas en handschoenen al aan, en plande die dag om kerstcadeaus te geven aan haar leerlingen en collega’s.

Er werden verschillende DNA-stalen verzameld van de mogelijke moordenaar, maar die konden niet gematcht worden aan bekende profielen. De rechercheurs stonden voor een mysterie.

Halfzus gevonden

In 2017 kwam er dan toch plots schot in de zaak. De DNA-stalen van de moordenaar werden twee jaar geleden naar GEDmatch gestuurd, een publieke databank met DNA-materiaal. Iedereen die wil, kan er vrijwillig hun DNA opslaan, waardoor de databank van onschatbare waarde is voor wetenschappers en rechercheurs. 

In de databank werd één gedeeltelijke match gevonden met een mogelijk familielid van de moordenaar. Het ging om het DNA van een vrouw: de halfzus van de vijftigjarige Raymond Charles Rowe. 

De openbaar aanklager kondigt de doorbraak aan in de cold case rond de moord op Christy Mirack (25) in Lancaster, Pennsylvania.
AP De openbaar aanklager kondigt de doorbraak aan in de cold case rond de moord op Christy Mirack (25) in Lancaster, Pennsylvania.

Kauwgom

Rowe werd snel opgespoord in dezelfde regio waar Christy al die jaren geleden werd vermoord. Om te bewijzen dat zijn DNA werd gevonden op de plaats van de moord, hadden rechercheurs enkel nog recente stalen nodig. Ze slaagden erin een stukje kauwgom en een flesje water te ontfutselen die Rowe net daarvoor had gebruikt tijdens een dj-sessie op een school.

Het DNA van de kauwgom en het flesje matchte met de stalen die 26 jaar geleden werden gevonden. In juni werd Rowe thuis gearresteerd, op amper enkele kilometers van de plaats van de moord. 

Tijdens het verhoor werd een en ander duidelijk van wat er op de dag van de moord had afgespeeld. Rowe was met de auto, een witte Toyota die werd gezien door getuigen, naar het appartement van Mirack gereden. Daar forceerde hij de deur en viel hij de vrouw aan. Het is nog steeds niet zeker waarom hij net haar viseerde. 

Raymond Charles Rowe.
AP Raymond Charles Rowe.

“Sorry”

Gisteren werd Rowe in de rechtbank veroordeeld tot een levenslange celstraf, zonder kans op vervroegde vrijlating voor de moord en verkrachting van Christy Mirack. Tijdens zijn proces toonde hij berouw. “Het spijt me, meneer, tegenover de familie”, richtte hij zich tot de aanwezige familieleden. “Ik kan me niet inbeelden waar jullie doorgaan.”

Broer Vince Mirack is tevreden met het vonnis. “Ik kan alleen maar hopen dat de rest van je leven voor jou even pijnlijk is als de voorbije 26 jaar waren voor mijn familie”, klonk het.

Bekijk ook:
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Nathalie Hitters

    Vanwege laatste video ben ik tegen de doodstraf. 1 onschuldige kan niet opwegen tegenover 20 schuldigen. Dan maar levenslang met de hoop dat ooit de waarheid aan het licht komt.

  • Peter Coene

    Toch raar dat ze DNA afname van IEDEREEN tegenhouden, het zou veel oplossen. Blijkbaar is er nog veel te verbergen!!

  • Albert Hessens

    Voila, ... levenslang zonder mogelijkheid tot vervroegde vrijlating. Zo hoort het. Gevangenis is namelijk geen straf, maar een middel om de maatschappij te beschermen.