Geheime vliegshow met straaljagers schokt Nederlanders: “Ik dacht aan een kaping”

Twitter
Een KLM-toestel met een escorte van vier straaljagers zorgde vanmiddag voor flink wat opschudding bij onze noorderburen. Talloze twitteraars vroegen zich af wat er in hemelsnaam aan de hand was bij Amsterdam, waar de gevaartes met veel lawaai overvlogen. Het bleek te gaan om een geheim gehouden vliegshow ter ere van 100 jaar Nederlandse luchtvaart. Niet iedereen kon het waarderen.

De schrik zat er rond 16 uur goed in op sociale media, waar de afgelopen dagen nog veel berichten verschenen over het probleemvliegtuig van Boeing. “Ik schrok me helemaal rot”, schreef iemand. “Een KLM-toestel laag over de stad die een scherpe bocht maakt met vier straaljagers erbij.”

Al snel bleek dat ze getuige waren geweest van een vliegshow, waarmee 100 jaar luchtvaart in Nederland werd gevierd. De verwarring op sociale media is logisch, want de zogenoemde fly by was nergens aangekondigd. Het bleek een verrassing voor koning Willem-Alexander, die vanwege het jubileum naar het Eye Filmmuseum was gegaan om een herdenkingsmunt te ontvangen.

Hoewel de reden van het oorverdovende tafereel velen geruststelde (“ik dacht er wordt een vliegtuig gekaapt, blijkt het een feestje”), spraken sommige mensen schande van de actie. “Welke idioot verzint dit in deze tijd?” tweette iemand bijvoorbeeld. “Er is niemand die gezegd heeft dat dat misschien niet zo’n strak plan was?” voegde een ander toe. “Geen aanslag, oorlog of gijzeling maar gebrek aan besef van de luchtvaartindustrie zo blijkt.”

Het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum, medeverantwoordelijk voor de vliegshow, begrijpt de verontruste reactie van de Amsterdammers. “Samen met de andere betrokken partijen is besloten om de show als verrassing voor de genodigden geheim te houden”, vertelt een woordvoerder van het NLR aan de lokale zender AT5. “We snappen dat het momenteel een beladen onderwerp is, maar hebben toch gekozen voor het verrassingseffect.”

Koning Willem-Alexander bekijkt de geheime fly by.
ANP Koning Willem-Alexander bekijkt de geheime fly by.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.