Geheime memo leidt tot controverse in VS, Democraten waarschuwen Trump voor crisis

"Vrijgave document is gevaar voor nationale veiligheid"

AFP
De Amerikaanse federale recherche FBI en het ministerie van Justitie hebben een rechter misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van een medewerker van president Trump. Dat staat in de langverwachte memo van de Republikeinen die werd vrijgegeven. De Democraten willen de president dan weer waarschuwen voor een constitutionele crisis door de vrijgave van het document.

De Commissie voor de Inlichtingendiensten van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden gaf de controversiële memo gisteren vrij. Eerder had president Donald Trump daarvoor het licht op groen gezet. De conservatieve zender Fox News heeft op zijn beurt de inhoud via Twitter verspreid.

In de langverwachte memo staat dat het Amerikaanse FBI en het ministerie van Justitie een rechter hebben misleid om toestemming te krijgen voor het bespioneren van Carter Page, een medewerker die meehielp aan de verkiezingscampagne van president Donald Trump. 

In het document is sprake van een "verontrustende afbraak van het juridische proces dat het Amerikaanse volk beschermt'' om de toestemming te krijgen Page in de gaten te houden. Informatie van de Britse geheim agent Christopher Steele zou een "essentiële rol'' hebben gespeeld voor het indienen van het verzoek. Steele zou bij zich bij Justitie hebben laten ontvallen dat hij er niet aan wilde denken dat Trump president zou worden. Uit niets blijkt dat de Democraten hem hebben betaald.

Gevaar voor nationale veiligheid

De beslissing van de president om een partijdige memo vrij te geven over wangedrag van de federale recherche is "een gevaar voor onze nationale veiligheid". Dat zei vicevoorzitter Mark Warner van de Commissie op zijn beurt voor de Inlichtingendiensten van de Senaat.

"Deze nooit geziene openbaarmaking van geheim materiaal tijdens een lopend strafrechterlijk onderzoek is gevaarlijk voor onze nationale veiligheid", aldus Warner. "De onderliggende documenten waarop de memo is gebaseerd onderschragen zijn conclusies niet", voegde hij eraan toe.

Uithaal van Trump

De Amerikaanse president maakt zijn houding tégen de FBI duidelijk via Twitter: "De hoogste leiders en onderzoekers van de FBI en het departement Justitie hebben het heilige onderzoeksproces gepolitiseerd in het voordeel van de Democraten en tégen de Republikeinen. Iets wat tot voor kort ondenkbaar zou zijn geweest."

De Amerikaanse president Donald Trump is ervan overtuigd dat de controversiële nota-Nunes zijn onschuldigheid in het onderzoek naar Russische inmenging aantoont. Volgens hem is dat onderzoek een "heksenjacht".

"Deze memo zuivert 'Trump' in het onderzoek helemaal van verdenking. Maar de Russische heksenjacht gaat voort en voort", aldus de president. "Er was geen collusie en geen obstructie", stelt hij ook nog. 

Tegenkanting

Tegen de publicatie van de memo waren niet alleen zowat alle Democraten gekant, ook FBI-baas Christopher Wray vond het geen goed idee. Sommige Democraten stelden voor alle concrete namen te schrappen uit het vier pagina's tellende document. De Democraten zien de tekst als een poging van de Republikeinen om hun president te beschermen. Ze stellen dat ze selectief gebruikmaken van geheime informatie om speciaal onderzoeker Robert Mueller in diskrediet te brengen. Hij staat aan het hoofd van het onderzoek naar mogelijke Russische inmenging bij de verkiezingen.

Comey: "Dit is oneerlijk"

De vroegere FBI-directeur James Comey heeft de vrijgave van geheime informatie als "oneerlijk" en "misleidend" bestempeld.

Het met toestemming van Trump gepubliceerd document probeert het vertrouwen in het werk van de geheime diensten te beschadigen, twitterde Comey. "Waarom?", vroeg hij zich af. "Het ministerie van Justitie en de FBI moeten hun werk doen." Woordvoerster Sarah Sanders van het Witte Huis verdedigde dan weer de omstreden vrijgave. "Het document werpt ernstige vragen op omtrent het handelen van het hoogste niveau in het ministerie van Justitie en de FBI. Trump heeft niet lichtzinnig met de vrijgave ingestemd. Hij heeft in het bijzonder raad gevraagd aan zijn veiligheidsteam, onder wie ook leden van de geheime diensten."

Vriend Poetin

Volgens Nancy Pelosi, leider van de Democraten in het Huis, speelt Trump zijn Russische ambtgenoot Poetin in de kaart. "Door de bronnen en de manier van informatie inwinnen niet te beschermen, heeft hij zijn vriend Poetin zojuist een bos bloemen gestuurd", klink het.

Constitutionele crisis

Intussen is een brief gestuurd naar de president waarin enkele vooraanstaande Democraten waarschuwen voor een constitutionele crisis indien Trump - onder andere - de speciale aanklager in de Rusland-affaire zou ontslaan.

"Wij zijn gealarmeerd door berichten dat u van plan zou kunnen zijn dit misleidend document (de memo-Nunes) te gebruiken als voorwendsel om viceminister van Justitie Rod Rosenstein te ontslaan, in een poging om corrupt het onderzoek van speciaal aanklager Bob Mueller (in de Rusland-affaire) te beïnvloeden of te verhinderen", staat in de brief.

"Wij schrijven u om u ervan op de hoogte te brengen dat wij een dergelijke ongewettigde daad zouden beschouwen als een poging om de justitie tegen te werken. De ontslagen kunnen uitmonden in een constitutionele crisis van een aard die wij sinds het 'Saturday Night Massacre' niet meer kenden." Met dat laatste doelt de oppositie op de Watergate-crisis.

Aan Republikeinse zijde werd dan weer toegegeven dat een paar aanpassingen werden gedaan om de leesbaarheid van de memo te verhogen. 
53 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Wie controleert de FBI en de CIA, om nog maar te zwijgen over het leger?

 • Eugene Peeters

  Wat zich daar afspeelt, gebeurt hier ook. De linkse verliezers zijn tot alles instaat !!!

 • Donald Deblaere

  Raar, als Trump liegt is het nooit waar, als de democraten nu beschuldigd worden, dan is het wel waar.

 • Clement Asselman

  De Globalisten (grootkapitalisten die de wereld willen overheersen) schamen zich voor niets. Poen, poen, poen... en daar is het ook de Clintons om te doen. De Democraten zijn betrapt met hun broek omlaag, en weren zich nu als een duivel in een wijwatervat! Trump, schop er maar eens flink in!

 • Yvo Verherstraeten

  En groot gelijk heeft Trump de Democraten zijn de schuldigen van leugens en laster als het in hun kaart past.