Geheime ETA-rekeningen in Liechtenstein geblokkeerd

UNKNOWN

De autoriteiten in Liechtenstein hebben op vraag van de Spaanse onderzoeksrechter Baltasar Garzon bankrekeningen geblokkeerd die vermoedelijk aan de ETA toebehoren. De gewapende Baskische afscheidingsbeweging heeft fondsen, afkomstig van afpersing van ondernemers in het Baskenland en Navarra, ondergebracht in het kleine prinsdom dat bekend staat voor zijn bankgeheim, schrijft de Spaanse krant El Pais.

Schuilplaats
De ETA financiert haar gewapende activiteiten en werking dankzij het heffen van een "revolutionaire belasting", in feite een systeem van afpersing van bedrijfsleiders met veel liquide middelen. Volgens geheim onderzoek van nationaal onderzoeksrechter Garzon is Liechtenstein "een van de favoriete schuilplaatsen" van de ETA geworden om de opbrengsten van de afpersingen onder te brengen.

Bar
De geblokkeerde rekeningen bevatten meerdere tienduizenden euro en staan op namen van personen die gelinkt zijn met de bar 'Faisan' in Irun, nabij de Franse grens. De bareigenaar, Joseba Elosua, werd in juni 2006 gearresteerd bij een grootschalige operatie tegen de financiering van de ETA. (afp/gb)