Geheime dienst haalt Gülenisten uit 18 landen naar Turkije: "Grote slag"

De Turkse vicepremier en justitieminister Bekir Bozdag , partijgenoot van de AKP van Erdogan.
REUTERS De Turkse vicepremier en justitieminister Bekir Bozdag , partijgenoot van de AKP van Erdogan.
De Turkse geheime dienst MIT heeft vanuit achttien landen Gülen-aanhangers naar Turkije gebracht. Het gaat tot nu toe om tachtig Gülenisten, zei de Turkse vicepremier Bekir Bozdağ tegen zender Habertürk.

De Turkse regering ziet de geestelijke Fethullah Gülen en zijn aanhangers als de verantwoordelijken voor de mislukte staatsgreep in 2016. Volgens Bozdağ zijn de MIT-operaties in het buitenland een "grote slag" voor de 'Fethullahistische terreurorganisatie' (FETÖ) zoals de Turkse autoriteiten de Gülen-beweging steevast noemen.

Hoe en waar de acties precies plaatsvonden is onduidelijk. Of er ook vanuit ons land Gülen-aanhangers naar Turkije zijn gebracht, is niet duidelijk. Een woordvoerder van president Recep Erdogan zei tegen journalisten in Ankara dat Turkije niet betrokken was bij illegale activiteiten. Hij verwees daarbij naar Kosovo.

In maart werden zes Gülen-aanhangers met toestemming van het Kosovaarse ministerie van Binnenlandse Zaken naar Turkije gebracht. De minister werd daarvoor ontslagen. Bozdağ: "De gebeurtenissen in Kosovo zijn een groot succes. MIT zal soortgelijke operaties blijven uitvoeren."

De in 1999 naar Pennsylvania uitgeweken Turkse geestelijke Fethullah Gülen heeft altijd ontkend iets met de mislukte staatsgreep van juli 2016 te maken te hebben. Duizenden van zijn aanhangers zitten in Turkse cellen.
REUTERS De in 1999 naar Pennsylvania uitgeweken Turkse geestelijke Fethullah Gülen heeft altijd ontkend iets met de mislukte staatsgreep van juli 2016 te maken te hebben. Duizenden van zijn aanhangers zitten in Turkse cellen.32 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • MICHELINE GEVERS

  Ik begin al die Turkse propaganda praat van die Turken die hier op ons sociaal steles leven kotsbeu te worden. Ga terug naar uw land en naak daar von uw oren, maar pas op wat je zegt want men zit daar voor minder in de cel.

 • MICHELINE GEVERS

  Beste Belgen vinden jullie ook niet dat die Turken wel een zeer grote mond hebben. Zouden ze dat in Turkije ook durven als ze daar gast waren en niets te maken hadden met dat land zoals zij hier? Waarom mogen die hier dan zo van hun neus maken. Ga terug , wij kunnen spionnen van de dictator missen.

 • serge vansteenkiste

  Fenasi Kerim Europa heeft hellemaal Turkey niet nodig als je denkt dat jullie zo belangrijk zijn wat doe dan hier ga terug naar de man die je verheerlijkt Turkey is Europa niet..

 • josé De Mulder

  Er zijn er nog geweest die dachten dat ze wereldleider waren .Zie waar ze geëindigd zijn.Hallo Europese regeringen en Europese Unie 't is lente kom uit jullie winterslaap en leg eindelijk Turkije aan banden

 • Bert Giels

  Erdogan lijkt iedere dag meer en meer op Poetin.