Geheime Amerikaanse rechtbank wees vorig jaar geen enkel spionageverzoek af

thinkstock
Het Amerikaanse Foreign Surveillance Intelligence Court dat toestemming moet geven tot elektronische spionage van buitenlandse doelwitten, heeft in 2015 aan elk verzoek een positief gevolg gegeven. Dat blijkt uit een document van het Amerikaanse departement van Justitie.

Het hof kreeg vorig jaar 1457 aanvragen van het NSA en de FBI voor het onderscheppen van communicatie, waaronder emails en telefoongesprekken. Geen enkel verzoek werd geheel of gedeeltelijk geweigerd.

Daarmee zet een reeds bestaande trend zich door: ook in 2014 werden alle 1379 aanvragen ingewilligd.

Het hof, dat zetelt achter gesloten deuren, werd opgericht in 1978 voor de verwerking van spionageaanvragen voor buitenlandse verdachten. Sinds klokkenluider Edward Snowden in 2013 de activiteiten van het NSA aanklaagde, is er controverse ontstaan rond het bestaan van de rechtbank.

Uit de memo blijkt ook dat de FBI vorig jaar 48.642 aanvragen indiende om internet- en telecommunicatiebedrijven te dwingen om klantengegevens door te spelen, zoals internetgeschiedenis, e-mailadressen en gebruiksgegevens. De overgrote meerderheid van die aanvragen (31.863) had betrekking op buitenlanders. Sinds de aanslagen van 11 september is het aantal aanvragen naar dergelijke gegevens sterk toegenomen.