Gegijzelde Belgische toeristen geland in Zaventem

De Belgische gegijzelden bij hun vertrek uit Guatemala
UNKNOWN De Belgische gegijzelden bij hun vertrek uit Guatemala

De vier Belgische toeristen die in Guatemala ontvoerd werden door een groep boeren zijn vanavond omstreeks 18.30 uur aangekomen op Brussels Airport. Ze werden onmiddellijk opgevangen door familieleden en mensen van het Rode Kruis. Volgens de woordvoerder van het Rode Kruis zijn de twee koppels "opgelucht en blij" dat ze terug in België zijn.

Familie en Rode Kruis
De vier werden zaterdag vrijgelaten. Gisteren brachten de twee koppels, afkomstig uit Wortegem-Petegem en Zwevegem, nog een dag door in Guatemala City. Daar namen ze 's avonds het vliegtuig richting Madrid. Vanuit Madrid vlogen ze naar Brussel, waar ze vandaag werden opgewacht door familieleden en mensen van de Dringende Sociale Interventie van het Rode Kruis.

Geen contact met pers
Volgens Filip Rylant, de woordvoerder van het Rode Kruis Vlaanderen, willen de vier de pers absoluut niet te woord staan. "Dat is uiteraard hun vrije keuze. Ik kan nu enkel zeggen dat ze bij hun familie willen zijn en dat wij, op vraag van Buitenlandse Zaken, alles doen om hen en hun familie de nodige psychische en morele hulp te bieden", aldus Rylant.

Boeren
De vier Belgische toeristen werden vrijdag gegijzeld door inheemse boeren in het noordoosten van Guatemala. Zaterdagavond omsingelden veiligheidstroepen in boten en helikopters de boeren. Daarbij werden de vier Belgen bevrijd. Volgens de Guatemalteekse boerenorganisatie Organizaciones campesinas viel bij de bevrijdingsoperatie een dode. Volgens Buitenlandse Zaken is er nog geen enkel bewijs van dat overlijden. (belga/eb)