Gefascineerd door nazi's, moeder bedreigd, hunker naar heldendom: zo radicaliseerde aanslagpleger Charlottesville

"Slim, maar misleid en onrustig", zo omschrijven familieleden de 20-jarige James Alex Fields, die met zijn auto inreed op tegenbetogers van een extrreemrechtse manifestatie in Charlottesville.
photo_news "Slim, maar misleid en onrustig", zo omschrijven familieleden de 20-jarige James Alex Fields, die met zijn auto inreed op tegenbetogers van een extrreemrechtse manifestatie in Charlottesville.
James Alex Fields, de 20-jarige jongeman die zaterdag met zijn wagen aan hoge snelheid in een menigte tegenbetogers reed in Charlottesville, toonde zich als prille tiener al een racist en aanhanger van nazi-Duitsland. Fields doodde tijdens zijn terreurdaad de 32-jarige Heather Heyer en verwondde 19 anderen waarvan vijf er ernstig aan toe zijn. Fields wordt van doodslag beschuldigd, justitie classificeerde zijn aanval als een daad van binnenlands terrorisme. Hoe raakte een jongeman, die door zijn familie als "slim maar onrustig" wordt omschreven, geradicaliseerd?

Even ter herinnering: James Alex Fields reed vrijdag meer dan 850 kilometer van Maumee, Ohio, naar Charlottesville, Virginia, om aan de demonstratie 'Unite The Right' deel te nemen.

Symbool van slavernij
Die manifestatie van blanke suprematisten, neonazi's en sympathisanten van de Ku Klux Klan was de grootste extreemrechtse optocht sinds twintig jaar in de VS en richtte zich op het vrijwaren van een standbeeld van de geconfedereerde generaal Robert E. Lee, een symbool van de slavernij. De manifestatie werd, zoals je hieronder in de video van Vice kan zien, een optocht tegen diversiteit en voor etnische zuivering.

Tegenbetogers raakten slaags met de extreemrechtse manifestanten, critici merkten naderhand op dat de politie sneller en efficiënter zou hebben ingegrepen mocht het een manifestatie van zwarten zijn geweest.

James Alex Fiels had als prille tiener al een geschiedenis van racistische en ongepaste opmerkingen. Zijn toenmalige klasgenoten getuigen daarover. Eén van hen, Caitlin Robinson, getuigt aan The New York Times: "Hij schreeuwde obsceniteiten over Hitler en deed heel racistische uitspraken. Hij deinsde er niet voor terug je een onveilig gevoel te geven. Hij was een buitenstaander".

Zoektocht
Hoe de boze en misleide tiener een moordenaar werd, blijft onduidelijk. Volgens experts is hij sinds de verkiezing van Donald Trump slechts één van de vele jonge blanke Amerikanen wiens zoektocht naar gelijkgestemden liedt naar extreemrechtse ideologieën zoals die van de alt-rightbeweging en het neonazisme.

Fields ging naar de middenschool en de middelbare school in Kentucky alvorens hij met zijn gehandicapte moeder naar Maumee, Ohio verhuisde. Maanden geleden trok hij in een eigen appartement. Zijn vader overleed voor Fields werd geboren, getuigt zijn tante Pam Fields in The New York Times. (lees verder onder de foto)

Hij schreeuwde obsceniteiten over Hitler en deed heel racistische uitspraken. Hij deinsde er niet voor terug je een onveilig gevoel te geven. Hij was een buitenstaander

Caitlin Robinson, voormalige klasgenote
Fields reed met hoge snelheid op een menigte tegenbetogers in en doodde zo de 32-jarige Heather Heyer en verwondde nog 19 mensen waarvan er nog vijf kritiek zijn.
ABC News screenshot Fields reed met hoge snelheid op een menigte tegenbetogers in en doodde zo de 32-jarige Heather Heyer en verwondde nog 19 mensen waarvan er nog vijf kritiek zijn.

Abnormale fascinatie voor nazi's

Familieleden en buren schetsen een gelijklopend portret van de jongeman: slim maar onrustig.

Op zijn veertiende had Fields al de reputatie een abnormale fascinatie te hebben voor nazi-Duitsland. Tijdens een schoolreis naar Europa noemde hij Duitsland steevast "het Vaderland", zo getuigt zijn kamergenoot op die trip, Keegan McGrath, tegenover Vice News.

"Van zodra we geland waren, was hij totaal anders. Ik moest hem voortdurend zeggen: 'Zulke dingen mag je niet zeggen, dat is niet ok". Met zijn commentaren maakte Fields het McGrath zo moeilijk dat die laatste na vier dagen terug naar huis vloog.

Misleid en gedesillusioneerd
"Heel wat jongens hebben een belangstelling voor de Duitsers en de nazi's omdat ze geïnteresseerd zijn in de Tweede Wereldoorlog", stelt Fields' geschiedenisleraar Derek Weimer in The Cincinnati Enquirer. "Maar Fields ging daar heel ver in". Weimer omschrijft Fields als "een heel slimme jongen maar heel misleid en gedesillusioneerd".

In 2011 werd Fields gewelddadig. Zijn moeder beschuldigde hem ervan haar te hebben geslagen en bedreigd met een mes, zo blijkt uit zijn politiedossier. In 2015 probeerde hij bij het leger ingelijfd te raken, maar na vier maanden basistraining gaf hij er de brui aan. Daarna werkte hij voor de beveiligingsfirma Securitas, waar hij 1300 dollar per maand verdiende. (lees verder onder de foto)

Zijn moeder beschuldigde hem ervan haar te hebben geslagen en bedreigd met een mes, zo blijkt uit zijn politiedossier. In 2015 probeerde hij bij het leger ingelijfd te raken, maar na vier maanden basistraining gaf hij er de brui aan. Daarna werkte hij voor de beveiligingsfirma Securitas, waar hij 1300 dollar per maand verdiende

Marcus Martin, één van de gewonden, woont met zijn vrouw een gedenkdienst bij op de plaats waar hij werd aangereden door James Alex Fields.
afp Marcus Martin, één van de gewonden, woont met zijn vrouw een gedenkdienst bij op de plaats waar hij werd aangereden door James Alex Fields.

Held van 'de goede zaak'

De dag voor hij naar Charlottesville vertrok, vroeg Fields zijn moeder of ze op zijn kat wilde letten. Zij dacht dat hij naar een Trump-rally ging.

"James Fields was duidelijk lid van een bredere groep en zag zichzelf als iemand die strijdt voor die groep en beweging", stelt Daniel Köhler, oprichter en directeur van het Duitse Instituut rond Radicaliserings- en Deredicaliseringsstudies.

"Die identiteit van de 'held' die vecht voor de onrechtmatig onderdrukten - in zijn hoofd de beweging van blanke suprematisten - is een heel gangbaar element en wordt door deze extremistische groeperingen aangewend om aan te sporen tot de brutaalste gewelddaden in de naam van 'de strijd voor de goede zaak'".

Volgens Arie Kruglanski, expert inzake radicalisering en terrorisme, zijn er drie universele componenten die tot radicalisering leiden, of het nu om neonazisme of islamextremisme gaat: de zoektocht naar zingeving, een retoriek die naar die zingeving leidt en een netwerk dat steun biedt.

"Ze delen allemaal de drang om ertoe te doen, iemand te zijn, respect en macht te verwerven", stelt Kruglanski. "Ze worden allemaal blootgesteld aan een of andere retoriek, een ideologisch discours dat hen zegt hoe ze van betekenis kunnen zijn".

Haatgroepen
Het discours dat Fields koos, was dat van haatgroepen zoals Vanguard America, een organisatie van blanke suprematisten die "een eindeloze stroom onaangepaste buitenlanders" aanklaagt die ermee dreigen "van de blanken een minderheid te maken in de natie die ze hebben opgebouwd", zo staat op hun website. Vanguard ontkent dat Fields lid was, maar hij droeg tijdens de demonstraties voor de aanval wel een schild met hun zwart-witte logo op.

Er zijn drie universele componenten die tot radicalisering leiden, of het nu om neonazisme of islamextremisme gaat: de zoektocht naar zingeving, een retoriek die naar die zingeving leidt en een netwerk dat steun biedt

Arie Kruglanski, expert inzake radicalisering en terrorisme
Onder meer in Los Angeles kwamen duizenden mensen op straat om het geweld van de blanke nationalisten te veroordelen en president Trump als medeverantwoordelijk aan te duiden.
photo_news Onder meer in Los Angeles kwamen duizenden mensen op straat om het geweld van de blanke nationalisten te veroordelen en president Trump als medeverantwoordelijk aan te duiden.

Politiek klimaat sinds Trump

Daarnaast is er het politieke klimaat sinds de verkiezing van president Trump, die onder meer Steve Bannon van de alt-rightbeweging als adviseur aanstelde.

Randgroeperingen zoals Vanguard America hebben intussen hun weg naar de mainstream politiek gevonden. Leiders van blanke nationalisten - zoals Andrew Anglin, de stichter van de neonaziwebsite Daily Stormer en voormalig Ku Klux Klan-leider David Duke - hebben Trumps kiescampagne gesteund. Hoewel Trump hen uiteindelijk en na lange aarzeling aan de kaak stelde, doen de boodschappen die hij tijdens zijn campagne verspreidde nog altijd dienst als een stempel ter goedkeuring voor alt-rightgroepen die jonge blanken zoals Fields indoctrineren. Dat stelt Ryan Lenz van de blog Southern Poverty Law Center's Hatewatch.

"Amerikanen kunnen makkelijk geradicaliseerd raken en dat gebeurt ook heel vaak in het huidige politieke klimaat. Wat we het voorbije weekend hebben gezien, getuigt hoe alt-right zijn rol ziet in het Amerika van Donald Trump".

Amerikanen kunnen makkelijk geradicaliseerd raken en dat gebeurt ook heel vaak in het huidige politieke klimaat. Wat we het voorbije weekend hebben gezien, getuigt hoe alt-right zijn rol ziet in het Amerika van Donald Trump

Ryan Lenz

VICE News

VICE News had exclusive access from the front-lines of Charlottesville, and you can watch the full episode now. (via HBO)
13 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Caesar Lask

  Hetzelfde verhaal als bij moslim terroristen, oorzaak = indoctrinatie.

 • sylvain vlerick

  Dit is niet goed te praten maar wat deden die tegenbetogers daar zonder toelating en de meeste gewapend met knuppels zoals je kan zien op de beelden ? Maar achterlijk links mag alles natuurlijk ... en hier anoniem een grote mond opzetten hoort daar ook bij precies ?

 • nachtegaal japanse

  De maatschappij treft hier zeer veel schuld in, je word niet geboren als achterlijke linkse of rechtse extreem. Iedereen maakt door invloeden van de buitenwereld zaken mee waarvan hij ooit de schuld op een ander verhaald. Extreem links is geen haar beter dan extreem rechts. Blijf gewoon elkaar uit de buurt en laat alle idioten roepen wat ze willen. Links had daar niets te zoeken, maar dat wil niet zeggen dat je mensen moet vermoorden omdat ze anders denken.

 • Staf Vandoorne van pierre de garde

  Bewezen misdaad niet goed te praten doodstraf is goed genoeg. Wel jammer dat ene partij andere niet laat demonstreren en dan botst het met radicale personen

 • wikisource mr.

  De ideologie van het neonazisme of islamextremisme trekt gefaalde jonge jongens aan in de hoop ze een soort eigenwaarde te bezorgen.