Geëxecuteerde ‘terrorist’ was voorbeeldige student die op punt stond droom waar te maken aan Amerikaanse universiteit

Mujtaba al-Sweikt  was volgens zijn vader een voorbeeldige student die zeer goede cijfers haalde.
Twitter Anna Yearley Mujtaba al-Sweikt was volgens zijn vader een voorbeeldige student die zeer goede cijfers haalde.
In Saudi-Arabië werden dinsdag 37 Saoedi’s geëxecuteerd na te zijn veroordeeld voor “terrorisme”. Nu raken steeds meer gruwelijke details bekend over het proces van twee van de geëxecuteerden, die minderjarig waren op het moment van hun vermeende misdrijven. Een daarvan was een beloftevolle student die in 2012 toelating had gekregen om een studie te starten aan de universiteit van Michigan. Hij werd volgens mensenrechtenorganisaties veroordeeld op basis van valse bekentenissen die door foltering werden afgedwongen.

Alle ‘terroristen’ die dinsdag opgehangen werden, waren schuldig bevonden aan “het adopteren van extremistisch gedachtegoed” en “het vormen van terreurcellen”, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend.  Op de massa-executie werd echter meteen verontwaardigd gereageerd. Zeker drie geëxecuteerden waren minderjarig op het moment van de feiten volgens VN-mensenrechtencommissaris Michelle Bachelet. Ook was er volgens de VN geen eerlijk proces en werden bekentenissen afgedwongen door foltering. 

Amnesty International stelde dat veertien mannen veroordeeld werden wegens delicten rond protesten tegen de regering van kroonprins Mohammed bin Salman. Die vonden plaats in 2011 en 2012, tijdens de Arabische Lente, in de sjiitische stad Awamiya. Daarbij werden in het hele land volgens Amnesty Internationale duizenden arrestaties verricht. Daarnaast werden elf mannen beschuldigd van spionage voor Iran. Ook die zouden volgens Amnesty veroordeeld tijdens een zeer oneerlijk proces.

90 dagen in isoleercel

Mujtaba al-Sweikt was een van de mannen die veroordeeld werd voor het vormen van een “terreurcel” gericht tegen de regering. In 2012 werd de jongeman, toen 17 jaar, gearresteerd op de King Fahd International Airport, toen hij op het punt stond om te vertrekken naar de VS om zijn studie aan te beginnen. Hij was namelijk geaccepteerd aan de Western Michigan University, zo berichtten lokale media in de Amerikaanse staat. In plaats van zijn droom tot vervulling te brengen, werd Mujtaba meteen 90 dagen in een isoleercel gestopt.

Volgens mensenrechtenorganisatie Reprieve werd hij vervolgens zwaar geslagen over zijn hele lichaam en werden valse bekentenissen afgedwongen door foltering. De jongeman werd in 2016 veroordeeld voor een reeks delicten, zoals “gewapende rebellie tegen de koning”, “deelname aan een schietpartij op veiligheidspersoneel”, “het gebruik van molotovcocktails” en het “organiseren aan rellen”, aldus Amnesty International. 

Volgens zijn vader, die hem verdedigde in de rechtbank, had hij maar twee keer zeer kort de demonstraties bijgewoond, en kwam hij uit een patriottische familie “die loyaal was aan het Saudische koningshuis”. De jongeman was ook een ijverige, voorbeeldige student die voor zijn laatstejaarsexamens een gemiddelde score van 94 procent had gehaald.

Abdulkareem al-Hawaj was amper 21 jaar toen hij geëxecuteerd werd.
Amnesty International Abdulkareem al-Hawaj was amper 21 jaar toen hij geëxecuteerd werd.

Gemarteld met elektriciteit

Abdulkareem al-Hawaj was met zijn 21 jaar volgens Amnesty International de jongste veroordeelde. Hij was pas 16 jaar oud toen hij gearresteerd werd, ook voor betrokkenheid bij antiregeringsprotesten. Maar Abdulkareem zou enkel als tiener WhatsApp-berichten over het protest verstuurd hebben. Volgens Reprieve werd ook deze jongeman geslagen, en daarnaast ook gemarteld met elektriciteit en geketend met zijn handen boven zijn hoofd tot hij zijn ‘misdaden’ bekende.

Volgens Amnesty Internationale is Saudi-Arabië een van de landen waar de doodstraf het vaakst wordt voltrokken. Vorig jaar vonden er 149 executies plaats. De vorige massa-executie in Saudi-Arabië dateert van januari 2016, toen 47 mensen, onder hen ook de sjiitische geestelijke Nimr Baqer al-Nimr, op dezelfde dag ter dood werden gebracht wegens terroristische activiteiten.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lisette Theunis

    Misschien dat SA. voorbeeldige studenten zeer gevaarlijk vinden.