Geert Wilders woedend over vrijspraak voor zijn bedreiger: “Rechterlijke macht is gestoord”

Geert Wilders gaat op de markt van Heerlen op de foto met een voorbijganger.
ANP Geert Wilders gaat op de markt van Heerlen op de foto met een voorbijganger.
Wilders-bedreiger Dickie J. is vandaag vrijgesproken. De Nederlander werd in maart opgepakt bij een campagnesessie van de PVV-leider in Heerlen, met een bijl en twee messen. De rechters geloven niet dat de man de bekende politicus écht iets aan wilde doen. Geert Wilders is boos over de vrijspraak.

Het Nederlandse gerecht had vorige week vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist. Maar de rechters gaan daar dus niet in mee. Wilders is boos. “Nu weet iedereen dat als je wapens meeneemt, mij opzoekt en wil vermoorden, je ermee wegkomt als je zegt verward te zijn en het niet zo bedoelde (...) De rechterlijke macht is gestoord in dit land”, twitterde hij. 

“Dat varken”

De 61-jarige verdachte J. werd in maart opgepakt in Heerlen toen hij zich ophield bij de looproute van de PVV-leider die ter plaatse kwam flyeren voor de Provinciale Statenverkiezingen. Tegen een wijkagent zei Dickie toen dat hij voor ‘dat varken’ kwam, om even ‘het knikkerke’ van Wilders in te slaan. In zijn fietstas vond de politie de bijl, in zijn jas nog eens twee messen. 

Maar het ging om een misplaatste grap, vertelde de Heerlenaar vorige week in de rechtszaal: “Ik zou Wilders toch nooit wat doen, ik ben juist een groot fan! Ik was wat aan het flauwekullen.” Justitie geloofde dat niet en nam de zaak hoog op. Maar de rechtbank gaat wel mee met het verhaal van Dickie, mede omdat uit psychologisch onderzoek blijkt dat de zestiger licht verstandelijk beperkt is en zich verbaal niet altijd goed kan uitdrukken.

Misplaatst

 Dat de ‘volstrekt misplaatste grap’ die ochtend totaal verkeerd viel, met de zwaarst bedreigde politicus in aantocht, begrijpen de rechters wel. “Heerlen stond op scherp. Om dan zo’n grap te maken, is vragen om problemen. En die heeft de verdachte ook gehad.” Dickie J. zat sinds die 9 maart in de cel. In de gevangenis zou hij last hebben gehad van claustrofobie en hartklachten. 
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • DIRK VAN DESSEL

  Zou het bij ons anders zijn ?

 • Cor Dierckx

  Achtereen mag hijzelf verschijnen het gerecht zal dan zijn werk wel doen. De rechters zitten al te wachten op zijn komst dat zal al wel geregeld zijn ik ben er echt benieuwd naar.

 • Els Pauwels

  Niet alleen in belgie labiele rechters dus

 • Michel Rutten

  Troost uw wilders hier in belgie is het gerecht even wild

 • willy Adriaenssens

  Ha het niet alleen hier dat rechtelijk macht flipt ,blijkbaar ook in Nederland of is het omdat als je teveel rechts bent .