Geert Wilders wil onderzoek naar politieke beïnvloeding bij "minder Marokkanen"-proces

Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops (tweede van rechts).
ANP Geert Wilders en zijn advocaat Geert-Jan Knoops (tweede van rechts).
Heeft de toenmalige Nederlandse minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten invloed uitgeoefend op het openbaar ministerie (OM) om PVV-leider Geert Wilders te vervolgen voor zijn "minder Marokkanen"-uitspraken in 2014? Wilders zelf en zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, menen alvast van wel en hebben een verzoek tot nader onderzoek ingediend bij het gerechtshof in Den Haag, weet RTL Nieuws.

Volgens Knoops is er nieuwe informatie beschikbaar die erop wijst dat Opstelten destijds invloed heeft uitgeoefend. "Als dat waar is, dan kan dit de consequentie hebben dat de rechter beslist dat de rechtszaak tegen Wilders niet geldig is. Omdat politieke besluitvorming en invloed buiten een strafzaak gehouden moeten worden", aldus Knoops.

Onder ede

Knoops wil dat Opstelten over de kwestie onder ede getuigt. Ook wil hij de hoogste baas van het OM, Herman Bolhaar, onder ede laten verklaren en een aantal oud-topambtenaren. RTL Nieuws zegt, op basis van bronnen, dat Opstelten wilde dat strafvervolging zou plaatsvinden wegens de grote maatschappelijke impact van de uitspraken van Wilders. Afgelopen juni lieten het ministerie en het OM in reactie hierop weten dat het OM een "eigenstandig" besluit had genomen over de vervolging.

Ivo Opstelten.
ANP Ivo Opstelten.

De rechtbank in Den Haag veroordeelde Wilders in 2016 voor groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie van Marokkanen, maar hij kreeg geen straf opgelegd. Zowel Wilders als het OM gingen in hoger beroep. De zaak wordt op 30 november voortgezet. Dan worden ook de wensen van Knoops, namens Wilders, behandeld. 

“Als het waar is dat Minister Opstelten het OM heeft beïnvloed om mij als leider van een oppositiefractie te vervolgen dan is Nederland een corrupte bananenrepubliek”, twittert Wilders. “Snel opheldering dus.” 
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Michel Philippe

  Ge moet voorzichtig zijn tegenwoordig in uw uitlatingen. Hij moest gezegd hebben: "Wij willen dat er minder mensen naar Nederland komen die de autochtonen op alle manieren het leven zuur maken (op zijn zachts uitgedrukt). Bv stenen werpen naar de politie. Ik kan hier geen lijstje maken.

 • Gerry Cle

  Partijen die zulke uitspraken doen over mensen met evenveel rechten als een ander (Nederlandse Marokkanen) zou men zonder meer moeten verbieden. Dankzij die huidige straffeloosheid (is wel veroordeeld maar niet gestraft) blijven die haatpredikers ongestoord hun gif spuien en onze maatschappij verzieken.

 • Don Tessers

  Aan de huidige reacties te zien: zo denken de Belgen momenteel over de linkse kerk en het gezag. Het laat zien dat er steeds meer weerstand komt tegen de linkse kerk en het beleid.

 • freddy depaepe

  inderdaad minder Marokkanen klopt niet; het moest zijn GEEN Marokkanen!

 • Patrik De Weirdt

  Dus als men openlijk verklaart dat er minder Marokkanen naar Nederland mogen komen, is dat groepsbelediging en aanzetten tot discriminatie? Ik zie niet in wat hier beledigend aan is of aanzetting tot discriminatie. Maar ja, ik ben, dan ook niet zo extreem politiek correct als sommigen.