Geert Wilders ‘grapt’ over organiseren cartoonwedstrijd profeet Mohammed

 Geert Wilders (PVV)
ANP Geert Wilders (PVV)
De Nederlandse politicus Geert Wilders organiseert dan toch geen cartoonwedstrijd. Gisteravond zei hij dat tegen het ANP, maar vanmorgen maakte hij er al grappen over. ‘And the Winner of the Cartoon Contest is’, tweette Wilders met daarbij een afbeelding van de profeet Mohammed, gevolgd door ‘End of contest’ en twee smileys. 

Wilders plande in november vorig jaar al eens een cartoonwedstrijd over Mohammed. Mensen konden 10.000 dollar (ruim 8.900 euro) winnen met een spotprent over de profeet. Maar met die plannen stuitte hij op fel protest: in de islam zijn afbeeldingen van de profeet Mohammed namelijk verboden. Het kwam tot grote betogingen in Pakistan, en Wilders kreeg ook doodsbedreigingen. Op Twitter riep hij zijn volgers gisterenavond op alsnog spotprenten van Mohammed in te sturen. De winnaar zou opnieuw kans maken op 10.000 dollar.

Aan het Nederlandse persagentschap ANP bevestigde Wilders zijn plannen. Reden was de weigering van de Pakistaanse regering om de prediker Khadim Hussain Rizvi te arresteren, zei Wilders. Rizvi had er op Twitter mee gedreigd Wilders te onthoofden. “De Nederlandse regering bijt evenmin door om ze daartoe te dwingen dus om de vrijheid van meningsuiting te beschermen.” Om een duidelijk signaal af te geven, “doen we de contest alsnog”, klonk het.

“Doel bereikt”

Maar de cartoonwedstrijd heeft nu al zijn doel bereikt en gaat dus niet écht door, zo laat Wilders vandaag op Twitter verstaan. En daar was het de politicus allemaal om te doen. “Binnen 4 uur was de aankondiging van de wedstrijd via ANP, Reuters en andere persbureaus wereldnieuws. Mét vermelding van de reden: fatwa’s blijven onbestraft en de vrijheid van meningsuiting wordt niet verdedigd. De lafheid exposed. Mission accomplished. Einde contest”, zo schrijft de politieke leider op het sociale medium.

De cartoonwedstrijd is niet onomstreden. De Pakistaan Junaid I. werd vorige maand veroordeeld tot een celstraf van tien jaar omdat hij naar Nederland was gekomen en van plan was Wilders te vermoorden vanwege de cartoonwedstrijd. Hij reisde vanuit Parijs af naar Amsterdam en bezocht het parlementsgebouw in Den Haag. Ook Jawed S., die in de zomer van 2018 in het Centraal Station van Amsterdam twee Amerikanen levensgevaarlijk verwondde bij een mesaanval, noemde de cartoonwedstrijd als motief voor zijn daad. Hij werd afgelopen oktober veroordeeld tot 26 jaar en 8 maanden cel.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van Opstal

  Uitstekend idee. Het moet maar eens afgelopen zijn met er eieren onder te leggen. En aan al die verontwaardigden hier: informeer jullie eens over Mohammed en de islam, alvorens iets te verdedigen dat niet kan verdedigd worden.

 • Dietrich Vandrey

  Neen Marie-Claire, dit is gebruik van het recht op vrije meningsuiting

 • marie-claire de bosscher

  wilders is gek, pure provocatie is dit !

 • Jeroen Beckers

  Ruziestoken, haat zaaien en fake news verspreiden: extreem rechts in een notedop. Dat alles onder het mom van vrije meningsuiting, terwijl hun doel net het tegengestelde daarvan is. Extreem-rechtse leiders met een 'warm' hart en empathie vind je gewoon niet, het zegt alles.

 • danny janssens

  Ik huiver ook van religieus fanatisme. Maar wat Wilders doet is toch pure provocatie.