Geen wetenschappelijk bewijs voor psychische stoornis bij terroristen

Het team ontdekte wel dat de rol van psychische stoornissen iets groter lijkt te zijn bij gewelddadige eenlingen, 'lone actors' als de Noor Anders Breivik, dan bij groepsterroristen.
EPA Het team ontdekte wel dat de rol van psychische stoornissen iets groter lijkt te zijn bij gewelddadige eenlingen, 'lone actors' als de Noor Anders Breivik, dan bij groepsterroristen.
Bewijs dat terroristen aan psychische stoornissen lijden, is vooralsnog niet te vinden. Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) hebben er een studie naar gedaan, maar enige zekerheid dat de psychische stoornissen direct een rol spelen bij terrorisme bleef uit.

Het team ontdekte wel dat de rol van de psychische stoornissen iets groter lijkt te zijn bij gewelddadige eenlingen, 'lone actors' als de Noor Anders Breivik, dan bij groepsterroristen. "Zo kunnen schizofrenie, waanstoornissen en autismespectrumstoornissen iets vaker voorkomen bij gewelddadige eenlingen dan bij de algemene bevolking. Maar ook dan komen deze stoornissen bij slechts een minderheid van de lone actors voor", aldus onderzoeker Bertjan Doosje.

Bij groepsterroristen blijken psychische stoornissen niet vaker te zijn vastgesteld, in vergelijking tot de algemene bevolking. "Dit feit, gecombineerd met het gegeven dat terroristische aanslagen meestal in groepsverband worden gepleegd, verklaart volgens ons de geringe algemene rol van psychopathologie bij terrorisme", zegt collega-onderzoekster Norah Schulten.

Het team wijst er wel op dat de vraag over de rol van psychische stoornissen bij terrorisme slechts voorlopig is beantwoord.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.