Geen water, wel nog bier: Australische stad Murrurundi kampt met extreme droogte

Photo News
Het is bloedheet in de Australische stad Murrurundi in New South Wales. De temperatuur schommelt er rond 42 graden Celsius. Murrurundi is een van de plekken in Australië waar nog amper water te bespeuren is. Desondanks proberen de inwoners er toch de moed in te houden, zo blijkt uit een interview van CNN. “Als je bier drinkt, ben je oké”, antwoordt Warren Bramley op de vraag hoe het is om te leven in een periode van bosbranden en extreme droogte.

Bosbranden komen vaak voor in Australië, maar de omstandigheden zijn de laatste jaren almaar gevaarlijker geworden. “Klimaatverandering verhoogt de frequentie en de ernst van de bosbranden in Australië en de rest van de wereld", zegt het Bureau of Meteorology. Het brandseizoen duurt langer, de temperaturen stijgen en de hoeveelheid neerslag slinkt. In New South Wales viel de afgelopen drie jaar elk jaar minder dan 125 mm neerslag. Dat is ongezien, net zoals de bosbranden die Australië al maandenlang teisteren. 

De inwoners van de stad Murrurundi, ongeveer drie uur rijden ten noordwesten van Sydney, hebben de voorbije drie jaar amper regen gezien. De rivier die door de stad loopt, staat kurkdroog. Dagelijks rijden vrachtwagens naar Murrurundi om water te bezorgen. De chauffeurs zijn uitgeroepen tot lokale helden. Als ze hun ritten zouden staken, dan zou er op drie dagen tijd geen druppel water meer te bespeuren zijn in de Australische stad. 

Verschillende veeboeren sturen hun dieren naar slachthuizen, omdat het te duur is om ze nog te voeden.
AP Verschillende veeboeren sturen hun dieren naar slachthuizen, omdat het te duur is om ze nog te voeden.

Rebecca Willard, die als barvrouw in het Royal Hotel werkt, vertelt aan CNN dat haar twee jonge kinderen zich samen moeten wassen om water te besparen. Ook dieren zijn het slachtoffer van de aanhoudende droogte. Lokale onafhankelijke veehouders voelen zich genoodzaakt om hun dieren naar het slachthuis te brengen, omdat het te duur is om hun koeien nog te blijven voeden. 

LEES OOK IN PLUS. Onze journaliste sprak met bewoners mirakelhuis in Australië: “Elke boom in het bos is afgebrand, maar ons huis bleef gespaard”

Slachthuizen

Her Australische binnenland kampt eveneens met extreme droogte. De Zuidelijke Hooglanden staan niet langer bekend om hun groene weilanden. Het landschap oogt er dor, zéér dor. CNN spreekt met James Galbraith, die samen met zijn vader Bill een veeboerderij heeft. De familie Galbraith zit intussen al meer dan 130 jaar in het vak. Vader Bill is al zolang hij zich kan herinneren actief op de boerderij van zijn familie, maar deze extreme droogte heeft hij nog nooit meegemaakt.

De gevolgen zijn groot voor de familie Galbraith. Zoon James moest een tweede job zoeken om financieel nog rond te kunnen komen. Daarnaast moest hij - met pijn in het hart - het grootste deel van de kudde verkopen. “Niet alleen de oppervlakte is erg droog”, zegt James aan CNN. “Helemaal beneden in de grond is het eveneens erg droog. De bomen en velden lijden. Maar wij moeten volhouden”. Hoewel hij niet zeker is dat de huidige omstandigheden het gevolg zijn van de klimaatverandering, hoopt hij toch dat de oorzaak bij de mens ligt. “Dan kunnen we er misschien iets aan doen”, klinkt het. 

Bekijk ook. Onze reporter ter plekke brengt verslag uit: “Nu een megabosbrand”

Koolstof

“De overgrote meerderheid van de Australiërs ziet de klimaatverandering als een reëel probleem. Ze zien de mens als grote boosdoener en vinden dat er dringend iets moet veranderen”, verduidelijkt professor Frank Jotzo, directeur van het  Centre for Climate and Energy Policy bij de Australian National University. Dit zorgt voor een kritische houding tegenover de Australische premier Scott Morrison, een notoir voorstander van de steenkoolindustrie in zijn land omdat die voor werkgelegenheid zou zorgen. 

Morrison nam in 2017 een stuk steenkool mee naar een parlementaire zitting. “Dit is steenkool. Wees niet bang”, zei hij tegen de oppositie. “Het is steenkool, iets wat er al meer dan 100 jaar voor zorgt dat Australië een concurrentievoordeel heeft op vlak van energie. Het levert welvaart op voor de Australische bedrijven.” Onder impuls van de conservatieve regering in Canberra was Australië begin december nog een van de landen die zich terughoudend opstelde op de klimaattop van Madrid.

De Australische premier Scott Morrison
EPA De Australische premier Scott Morrison

Toch erkent Morrison dat de klimaatverandering een impact heeft op de Australische zomers, die steeds langer, warmer en droger worden. Hij benadrukt dat hij zal bekijken hoe de Australische uitstoot van broeikasgassen verder omlaag kan op een manier die in lijn is met de “bredere economische en sociale belangen” van zijn land. Maar er is “geen enkel beleid dat Australië volledig tegen de bosbranden zal kunnen beschermen”, voegde Morrison eraan toe. 

De Australische premier kwam de voorbije weken en maanden onder vuur te liggen voor zijn aanpak van de desastreuze bosbranden. Onder meer het feit dat hij middenin de nationale crisis met zijn familie op vakantie trok naar Hawaï en meermaals het verband tussen de klimaatverandering en de verwoestende branden minimaliseerde, wordt hem door de woedende bevolking zwaar aangerekend. 

Duizenden huizen raakten vernield.
AFP Duizenden huizen raakten vernield.

“Nagel aan mijn doodskist”

Sinds het begin van de grote bosbranden ging in heel Australië al meer dan 10 miljoen hectare bos in vlammen op. Dat is meer dan drie keer de oppervlakte van België. Er kwamen 24 mensen en miljoenen dieren om het leven, duizenden huizen gingen in vlammen op. De Australische regering heeft al 2 miljard Australische dollar (1,25 miljard euro) vrijgemaakt voor de wederopbouw na de verwoestende bosbranden in het land.

“Oorspronkelijk dacht ik niet dat we het zo lang zouden volhouden”, vertelt veehouder James Galbraith nog aan CNN. “Het is verbazingwekkend hoe veerkrachtig het land is. Maar als er geen beterschap is in de lente, dan betekent dat de nagel aan mijn doodskist.”

LEES OOK IN PLUS. Onze reporter in Australië in het spoor van Vlaamse Dorien, die gewonde dieren bij haar thuis laat revalideren: “Belangrijk dat die beestjes overleven”
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.