Geen vervolging van 90-jarige voormalige SS'er voor bloedbad in Frankrijk

AP
Het hof van beroep in het Duitse Keulen is een lagere rechtbank gevolgd in het oordeel om een nu 90-jarige voormalige SS'er niet te vervolgen voor het bloedbad in het Franse Oradour-sur-Glane, in 1944. De uitspraak dateert van vrijdag, maar raakte pas vandaag bekend.

Begin december besliste een Keulse rechtbank al Werner Christukat niet te vervolgen voor zijn aandeel in dat bloedbad, waarbij in juni 1944 624 burgers werden omgebracht. Daar waren ook meer dan 450 vrouwen en kinderen bij.

De rechtbank oordeelde toen dat "de beschikbare bewijzen" niet toelieten de verdediging van Christukat "tegen te spreken". De toen 19-jarige behoorde tot de SS-eenheid in het West-Franse dorp. Het hof van beroep schaart zich achter die beslissing.

Het Openbaar Ministerie van Dortmund had de man in januari vorig jaar aangeklaagd wegens moord in groep op 25 mensen en medeplichtigheid aan moord op meerdere honderden mensen.

De Duitser heeft niet bestreden op de plaats van het bloedbad te zijn geweest, maar heeft steeds gezegd dat hij de wacht hield bij voertuigen. Steekhoudende bewijzen dat hij zelf mensen heeft gedood en of actief bij het moorden heeft geholpen, vindt het gerecht echter niet.

AFP
AFP