Geen stijging in coronabesmettingen door ‘Black Lives Matter’-protesten in VS

AFP
De antiracismeprotesten afgelopen weken na de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd, hebben het aantal coronabesmettingen in de Verenigde Staten niet doen toenemen. Dat blijkt uit een studie die vandaag is gepubliceerd door het Amerikaanse National Bureau of Economic Research.

Ondanks de waarschuwingen van gezondheidsexperts, blijkt uit het onderzoek naar de protestacties dat er geen bewijs is dat het aantal coronagevallen erdoor toenam. Daarvoor keken de onderzoekers naar data uit de 300 grootste steden in de Verenigde Staten.

Meer social distancing

De reden waarom de demonstraties niet bijdroegen aan een stijging, komt omdat mensen die niet deelnamen aan het protest, plots meer afstand hielden van anderen. Dat deden ze mogelijk uit angst voor rellen, maar ook bijvoorbeeld omdat straten werden afgesloten. 

Daardoor zijn het aantal nieuwe besmettingen die eventueel wel op de protestactie plaatsvonden, opgeheven door diegenen die opzettelijk thuisbleven. Maar de kans blijft dus wel bestaan dat de actievoerders het coronavirus aan elkaar doorgaven.

(Lees verder onder de foto)

Duizenden betogers kwamen op straat zonder afstand te houden en in sommige gevallen zonder mondmasker.
AFP Duizenden betogers kwamen op straat zonder afstand te houden en in sommige gevallen zonder mondmasker.

De onderzoekers maken daarom meteen de kanttekening dat de cijfers wel kunnen stijgen als de protesten minder gewelddadig worden. De mensen die nu thuisblijven, zullen zich ook dan weer comfortabeler voelen om buiten te komen en lopen zo opnieuw kans om ziek te worden.

De afgelopen 24 uur zijn er in de Verenigde Staten opnieuw meer dan 800 coronadoden en meer dan 35.000 nieuwe besmettingen bijgekomen. Zo tellen de Verenigde Staten in totaal 123.473 overlijdens als gevolg van het coronavirus en zo’n 2.424.168 besmettingen.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ingrid Asseloos

  Slim virus: voorkeur voor sommige bijeenkomsten en geen zin in andere. Faut le faire!

 • Rigo Van Loy

  Nooit zoveel besmettingen geweest en vooral zuidelijke Staten dus dikke zever

 • Luc Gorrebeeck

  Geloven wie geloven wil zeker !

 • Alfons Vanacker

  Maar dagelijkse gevallen gaat wel pijlsnel naar omhoog.

 • Paul Hendriks

  Je kan 10 keer door een rood licht rijden en gelukhebben dat je geen boete krijgt, voor hetzelfde geval ben je de 11de keer morsdood en neem je nog een paar anderen mee naar de eeuwige jachtvelden, voor Corona geld hetzelfde.