Geen 'selfmade-miljonair': "Trump bouwde vermogen op via verdachte fiscale constructies"

President kreeg 413 miljoen dollar van zijn ouders

Donald Trump in de lobby van de Trump Tower in New York. De Amerikaanse president heeft altijd verklaard dat hij een 'selfmade'-miljardair is, maar dat verhaal wordt doorprikt door de New York Times, dat na onderzoek stelt dat de president 413 miljoen dollar ontving van zijn ouders, grotendeels via 'verdachte' fiscale constructies.
ap Donald Trump in de lobby van de Trump Tower in New York. De Amerikaanse president heeft altijd verklaard dat hij een 'selfmade'-miljardair is, maar dat verhaal wordt doorprikt door de New York Times, dat na onderzoek stelt dat de president 413 miljoen dollar ontving van zijn ouders, grotendeels via 'verdachte' fiscale constructies.
De Amerikaanse president Donald Trump heeft altijd verklaard dat hij een 'selfmade'-miljardair is, maar dat verhaal wordt vandaag door de Amerikaanse krant New York Times doorprikt. Trump kreeg zeker 413 miljoen dollar van zijn ouders, grotendeels via verdachte fiscale constructies in de jaren negentig. De belastingdiensten van New York zijn nu een onderzoek gestart.

Het Witte Huis ontkent de aantijgingen. Woordvoerster Sarah Sanders wees erop dat de fiscus de transacties van Trump decennia geleden al heeft onderzocht en goedgekeurd.

De New York Times baseert zich op belastingaangiftes en vertrouwelijke financiële documenten, in combinatie met interviews. Daaruit blijkt dat de Amerikaanse president, net als zijn vier broers en zussen, kon genieten van het geld dat zijn vader Fred C. Trump met zijn vastgoedimperium had verdiend. Voor Donald Trump zou het gaan om 413 miljoen hedendaagse dollar (357 miljoen euro) in totaal.

Trumps ouders zouden in totaal een miljard dollar hebben doorgesluisd naar hun kinderen, tegen een zeer voordelig tarief. Ze zouden bij het destijds geldende tarief voor erfbelasting (55%) zo'n 550 miljoen dollar aan belastingen hebben moeten betalen. Maar in realiteit werd slechts 52,2 miljoen dollar afgedragen aan de fiscus.

Belastingontwijking en fiscale fraude

Volgens de krant werd een deel van dat geld via belastingontwijking, en zelfs pure fiscale fraude, verkregen. De president en zijn broers en zussen richtten een schermvennootschap op met als enige doel de giften van hun ouders te verbergen.

Donald Trump zou zijn vader ook actief hebben geholpen bij het ontwijken van belastingen, voor miljoenen dollars in totaal. Vastgoed dat in het bezit was van de familie Trump werd daarbij ondergewaardeerd.

lees verder onder de foto:

Donald Trump poseert in 2004 met een exemplaar van 'Trump: The Game', een soort monopolie waarbij spelers vastgoed kunnen kopen en verkopen voor miljarden dollars aan speelgoedgeld.
AFP Donald Trump poseert in 2004 met een exemplaar van 'Trump: The Game', een soort monopolie waarbij spelers vastgoed kunnen kopen en verkopen voor miljarden dollars aan speelgoedgeld.

De New York Times zegt tot slot dat het zich heeft gebaseerd op financiële documenten van vader Fred C. Trump, want de Amerikaanse president wil zijn eigen belastingaangiftes niet publiceren. De vennootschap waar zijn vermogen is in ondergebracht, de Trump Organization, publiceert ook geen resultaten. Die vennootschap wordt momenteel geleid door de zonen van de president, Eric en Donald Trump Junior.

Advocaat Trump: "100 procent valse beschuldigingen"

Donald Tumps advocaat Charles J. Harder noemt de bevindingen van de New York Times over belastingontduiking en fraude in de krant "100 procent vals en buitengewoon lasterlijk". Volgens de advocaat was Donald Trump ook niet betrokken en werden zijn zaken afgehandeld door belastingadviseurs, professionals en andere leden van de familie.
77 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Edmond Dantès

  Strafrechtelijk zijn deze zaken hoogstwaarschijnlijk verjaard, door een burgerrechtelijke procedure kan hij echter wel nog veroordeeld worden tot het betalen van gigantische boetes, het gaat over tientallen misschien zelfs honderden miljoenen dollar. Nu zal men hoogstwaarschijnlijk ook eens wat dieper graven in de belastingaangiftes van zijn zoontjes en dochter.

 • Jan Van Rompaey

  Dat gebeurt in België al jaren lang. Het FOD financiën zorgt ervoor dat zware fraudeurs niet gecontroleerd worden. De loontrekkenden en gepensioneerden worden jaarlijks gecontroleerd en worden dus beschouwd als de grootste fraudeurs.

 • Joussef Debouqui

  Denk je echt dat de rijken hier erfbelasting betalen? Laat me niet lachen!

 • Gino Denil

  Het minimumloon in de VS is nog altijd 7,25 dollar, roland peeters. Amazon heeft dat voor zijn werknemers verdubbeld. Niet door of omwille van Trump. Maar omwille van de voortdurende kritiek dat het zijn werknemers uitbuit.

 • Andre Perneel

  De demo(n)crats hebben blijkbaar weer een nieuwe nagel om op te kloppen daar nu blijkt dat Ford in haar getuigenis ferm en onder ede heeft gelogen op de rechtbank 1-0 voor Trump ,toch !