Geen rapport voor leerlingen door protest leraars in Servië

THINKSTOCK
Duizenden Servische schoolkinderen krijgen geen eindrapport in het eerste semester omdat hun leraars al wekenlang actie voeren voor een hoger loon. Daarbij worden lesuren systematisch met een kwartier ingekort.

De acties zijn voelbaar in meer dan 1.000 scholen over het hele land, in 400 daarvan krijgen de leerlingen nu geen rapport. Volgens de vakbonden neemt één op de vier leraars deel aan het protest.

Het is niet duidelijk hoe het nu verder moet met de getroffen leerlingen. Zij worden op 20 januari weer op school verwacht, na de wintervakantie.

Besparingen
Het lerarenprotest maakt deel uit van een algemeen ongenoegen in de openbare sector, nadat de Servische regering sinds 1 november 10 procent minder loon uitkeert. Door te besparen - ook op pensioenen, subsidies en overheidsbedrijven - wil de Servische regering het begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot 4 procent van het bruto binnenlands product. Enkel dan heeft ze recht op een krediet van 1 miljard euro. Nu bedraagt het begrotingstekort nog 5,6 procent.