Geen radicale vernieuwing voor Notre-Dame? Meeste Fransen willen oude toren terug

REUTERS
Uit een opiniepeiling in Frankrijk is gebleken dat een meerderheid van de respondenten de Notre-Dame wil herbouwd zien zoals ze er voor de brand uitzag. Op 15 april vernielde een hevige brand het dak en de torenspits van de kathedraal.

President Emmanuel Macron had een internationale wedstrijd voor architecten aangekondigd, waarvan de winnaar de verwoeste torenspits door een "modern architecturaal statement" zou mogen vervangen.

Ongeveer 54 procent van de respondenten gaf echter aan dat ze een identieke reconstructie willen zien van de kathedraal. Amper 25 procent was voorstander van het "architecturaal statement", 21 procent had geen uitgesproken voorkeur.

De torenspits was het werk van de negentiende-eeuwse restaurateur Eugene Viollet le Duc. De spits stak 93 meter uit boven het centrale gewelf van de kathedraal.

Macron wil dat de restauratiewerken binnen de vijf jaar klaar zijn, maar volgens verschillende experten is dat tijdschema te ambitieus.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Dockx

  Wat mij betreft, mag de torenspits terugkeren, maar dan iets meer in volume !

 • Désiré Van Nieuwenhuyzen

  Uiteraard voor een kopie van de oude gaan. Een moderne zou op de Notre-Dame passen zoals een tang op een varken.

 • Carl Vangenechten

  Die scherpe spits stond niet op een toren maar op een dak. Zinloos.Hij is er trouwens veel later aan toe gevoegd. Een vieringtoren mag toch niet hoger zijn dan de hoofdtorens.

 • Bjos Mia

  Geen gedrocht van maken. Gewoon terug de oude spits.

 • Nils De Vriendt

  De oude is een mooie optie, die architekten doen afbreuk aan wat er was!