Geen plastic rietjes meer in Disneyland Parijs

Disneyland Parijs gaat vanaf komende donderdag geen plastic rietjes meer geven in het pretpark. Het pretpark schakelt over op papieren rietjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn.
ANP Disneyland Parijs gaat vanaf komende donderdag geen plastic rietjes meer geven in het pretpark. Het pretpark schakelt over op papieren rietjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn.
Disneyland Parijs gaat vanaf komende donderdag geen plastic rietjes meer geven in het pretpark. Het pretpark schakelt over op papieren rietjes die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Het is een van verschillende maatregelen om de impact van het pretpark op het milieu te verkleinen.

Het pretpark krijgt elk jaar 15 miljoen bezoekers en is een van de belangrijkste toeristische attracties in Europa.  "We zijn zoals een stad", zegt Nicole Ouimet-Herter, milieuverantwoordelijke van het park. Ze rekende uit dat het park vorig jaar 19.000 ton afval produceerde. Momenteel zou de helft van dat afval gerecycleerd worden. Twintig categorieën afval zouden naar gespecialiseerde bedrijven gaan voor de verwerking ervan. Daarnaast zou Disneyland Parijs uit achtduizend ton ander afval energie halen. 

Een wet uit 2015 bepaalt dat tegen 2025 65 procent van het afval gerecycleerd moet worden. Disneyland verwacht volgend jaar aan 60 procent te zitten.

Volgende stap

Met de afschaffing van de plastic rietjes zet Disneyland een volgende stap. De rietjes zouden sowieso moeten verdwijnen, want de Europese Unie besliste om wegwerpplastic vanaf 2021 te verbieden.

Het pretpark gaat vanaf volgende week ook niet langer systematisch plastic zakken geven aan de kassa. Klanten zullen zakken van 80 procent gerecycleerd plastic kunnen kopen. De acht hotels in het park schakelen binnenkort dan weer over op grote hervulbare flessen douchegel of shampoo in plaats van kleine flesjes.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Sijbrand Stam

    Net 2 dagen in Disneyland geweest en wat schetst mijn verbazing. Op iedere warme drank in kartonnen beker wordt een plastic dekseltje gedaan.

  • Lien Merens

    Gaan ze dan ook de plastiek oren van mickey afschaffen? En alle andere in china gefabriceerde brol die ze daar duur verkopen in de souvenierswinkels? Of is dat geen plastiek misschien ....