Geen plaats meer voor Rohingya-vluchtelingen in kampen in Bangladesh

afp
In de kampen in Bangladesh waar de Rohingya worden opgevangen, is geen plaats meer voor nieuwe vluchtelingen. Rohingya-moslims zijn genoodzaakt om geïmproviseerde kampen op te richten, vaak op gevaarlijke plekken. Maar de autoriteiten in Bangladesh willen de vluchtelingen zo snel mogelijk naar een veilige plaats brengen.

Rohingya die de laatste dagen zijn toegekomen in de kampen zeggen dat ze amper een plek vinden om hun tent op te slaan. De enige plaats waar er wel nog ruimte is, ligt ver van de hulpverlening. Bovendien is er daar ook gevaar voor wilde dieren. Zo hebben olifanten vorige week twee Rohingya moslims vertrappeld toen de dieren door het afgelegen kamp raasden.De autoriteiten in Bangladesh laten weten dat ze iedereen uit die zogenaamde "spontane kampen" -vaak ook gelegen langs gevaarlijke banen - wil verhuizen naar andere plekken, waar hulp bij de hand is. Bangladesh kan amper het hoofd bieden aan de zeker 400.000 vluchtelingen uit Myanmar. Eerder had de premier van het land, Sheikh Hasina, Myanmar gevraagd om zélf een oplossing te zoeken. "Myanmar heeft dit probleem gecreëerd en zij moeten het oplossen", aldus Hasina. "Myanmar zal alle Rohingya-vluchtelingen die Bangladesh zijn binnengekomen moeten terugnemen."

Gevaarlijke vluchtroute

Het geweld tegen de Rohingya in Myanmar is in augustus opnieuw geëscaleerd. Honderden mensen zijn gedood, duizenden zijn gevlucht. Die vluchtroute is echter ook niet zonder gevaar. Ze moeten daarbij langs gevaarlijke wegen, waar volgens onderzoekers van Amnesty International door het Myanmarese leger landmijnen worden geplaatst. Bovendien moeten de vluchtelingen ook over een rivier, tientallen mensen zijn hierbij al verdronken.

De internationale gemeenschap heeft ondertussen de leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi, al meermaals gevraagd om het geweld te stoppen. Vorige week liet de Nobelprijswinnares weten dat de Rohingya kunnen terugkeren naar huis, maar ze vroeg de internationale gemeenschap wel om geduld. "Wij zijn een jonge en fragiele democratie die met veel problemen kampt." Maar volgens Amnesty International is het geweld nog steeds niet gestopt. Op nieuwe satellietbeelden zou volgens de organisatie te zien zijn dat hele dorpen in brand staan. Amnesty vreest dan ook dat de vele Rohingya geen huis meer hebben om naar terug te keren.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • raf janssens

    Blijkbaar willen hun moslimbroeders in Bangladesh hen nu ook al niet meer opnemen? Saoudi Arabië of de Emiraten waarschijnlijk ook niet? Geen nood Europa heeft nog veel plaats als het van onze politici afhangt.