Geen nieuwe Democratische voorverkiezingen in Florida

Hillary Clinton behaalde de overwinning in Florida.
UNKNOWN Hillary Clinton behaalde de overwinning in Florida.

De Democraten van Florida houden geen nieuwe voorverkiezingen om te beslissen tussen de kandidaten in de race naar het Witte Huis. Dat staat in een nota die gericht is aan de nationale instanties van de partij.

Hillary
De stembusgang in deze zuidoostelijke staat werd gehouden op 29 januari, maar door een onenigheid over de datum van de verkiezingen had de Democratische partijtop beslist geen rekening te houden met de uitslag. Zo moet Florida het zonder zijn 210 afgevaardigden stellen op de partijconventie. Niemand van de kandidaten had er campagne gevoerd, maar 1,8 miljoen kiezers daagden op en de voormalige first lady Hillary Clinton behaalde de overwinning.

Partijreglementen geschonden
Aanvankelijk had de afdeling van de Democratische partij in Florida een nieuwe voorverkiezing op 3 juni voorgesteld. De kostprijs zou 10 tot 12 miljoen dollar bedragen. Samen met Michigan wordt Florida, de vierde meest bevolkte staat van de VS en sleutelstaat in de race naar het Witte Huis, ervan beschuldigd de partijreglementen te hebben geschonden door haar primaries te vroeg te organiseren. (afp/tdb)