Geen nieuw Roundup-proces: slachtoffer aanvaardt schadevergoeding

DeWayne Johnson
AFP DeWayne Johnson
Het historische 'Roundup-proces' in Californië moet niet worden overgedaan. De Amerikaanse schoolconciërge en -tuinman die terminaal ziek werd na jarenlang gebruik van de onkruidverdelger Roundup, gaat akkoord met de 78,5 miljoen dollar schadevergoeding die de rechtbank hem toewees. Aanvankelijk moest Monsanto 289 miljoen dollar schadevergoeding en intresten betalen, maar dat bedrag werd vorige maand naar beneden herzien. 

"De klager aanvaardt het verlaagde bedrag, met de bedoeling de last van een nieuw proces te vermijden", verklaarden de advocaten van Dewayne Johnson in een officieel document dat aan de rechtbank in San Francisco werd overhandigd. 

Op 10 augustus werd Monsanto -dat intussen is overgenomen door het Duitse Bayer- veroordeeld tot de betaling van 289 miljoen dollar wegens het bewust verzwijgen van de gezondheidsrisico's van de onkruidverdelger op basis van glyfosaat. Een volksjury oordeelde dat er een verband was tussen het gebruik van Roundup en de terminale kanker van de schoolconciërge.

Maar Monsanto bleef volhouden dat de onkruidverdelger veilig is en vroeg aan de rechter een nieuw proces. Op 22 oktober velde die een nieuw vonnis, waarin de veroordeling bevestigd werd maar de schadevergoeding fors verlaagd, tot 78,5 miljoen dollar.
Johnson had tot 7 december om dit bedrag al dan niet te aanvaarden en heeft dat nu gedaan.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • KRISTOF DE BECK

  Hij gaat hiervan 0 euro overhouden. Alles naar advocatenkosten. En hij zal mss nog moeten bij betalen!

 • Floris Nijs

  Dat is nog veel te veel.

 • Jules Steenwinckel

  Heeft het vonnis aanvaardt , er bestond het risico van verlies op vergoeding . In welke mate werd roundup gebruikt : in grote hoeveelheden en na jaarlijks veelvuldig gebruik pas komen klagen . Sorry hoor maar je word ziek van bij het gebruik en niet veel later .

 • luc meeus

  Zijn er in Belgie ook kankergevallen door roudup? Of verzwijgt men dit? luc meeus

 • Jan Harmsen

  Het ging dus gewoon opnieuw om het geld. Schande!